Na Rene Nieuwmans (Expedia) en Wouter Blok (toen nog Google Travel) vonden we het tijd om een van onze eigen auteurs eens te vragen naar tips voor het zoeken- en boeken van goede vakantiedeals. Dit keer vanuit de insteek reizen buiten de seizoenen en kosten bespaartips voor een rondreis! Dave Verzijl (TUI) neemt je mee in zijn zoektocht naar de ideale rondreis online.
Waar doe jij inspiratie op?
“Vooral via social media, een magazine als Columbus of National Geographic en soms ook door TV programma’s als Wie is de mol? of 3 Op Reis. Ik ben echt een plaatjeskijker. En, net als Rene Nieuwmans van Expedia, pak ik ook vaak Google Maps erbij. Ik kijk dan naar de structuren van een gebied; is er veel bos, stedelijk gebied, kust of strand. En ik kijk dan wat een logisch rondje zou kunnen zijn voor een rondreis. ”
En dan dat plannen, hoe doe jij dat?
”Als we eenmaal het ticket in the pocket hebben, kopen we een paar reisgidsen. Mijn favorieten zijn Capitool, National Geographic of een Insight Guide. Dit zijn reisgidsen met veel plaatjes en beknopte teksten. Ik heb een hekel aan lange droge teksten lezen. De Lonely Planet blijft vaak ongelezen in de kast staan. We pluizen de reisgidsen uit en plakken geeltjes bij de interessante hotspots.
In de meeste gevallen maken we een rondreis. Google Maps helpt ons bij het uitstippelen van de route. We maken een kaart aan waarin we pins zetten voor ieder punt dat we willen bezoeken. Vervolgens verdelen we het te bezoeken gebied door hotelbedjes neer te zetten in gebieden waar we meerdere punten willen bezoeken of langere activiteiten plannen. Vaak volgt dan het grote afstrepen als blijkt dat we ergens te kort zijn om alles te kunnen zien.
Hotels boeken we bij voorkeur met flexibiliteit. Als we tijdens de reis besluiten ergens langer te willen blijven of een stukje van de route over willen slaan, is het wel fijn als dat dan ook kan.”
Hoe boek jij de beste deals?
”Ik maak er een sport van om kortings- en aanbiedingsmogelijkheden maximaal te benutten. Dat ik daar redelijk bedreven in ben geworden is op mijn werk ook niet ontgaan. Ik krijg geregeld collega’s aan m’n bureau met vragen hoe ik dat nou doe, die deals spotten.
We gaan graag wat verder weg, weg van de massa en komen liever geen busladingen Nederlanders tegen. Dat betekent dat we vaak losse vliegtickets, accommodatie en huurauto boeken. Het begint met een goede ticketdeal en dan heb ik het niet over een speciaal actietarief, maar over zogenaamde ‘error fares’. Dit zijn tarieven die te laag geprijsd zijn door de airline, vaak door fouten in opvoer in hun systeem. Zo vloog ik voor 245 euro retour naar Panama, voor 650,- naar Australië en vertrekken we binnenkort voor 255,- naar Zuid-Korea. Flynous.com en Travel-Cheaper.de zijn gespecialiseerd in het spotten van deze deals en we houden hen dan ook nauwlettend in de gaten door hen op Facebook te volgen.”
“Als je in de reisindustrie werkt, kun je ook gebruik maken van diverse kortingen van airlines, hotels, autoverhuurders en van het bedrijf waar je werkt. Een van mijn meest bijzondere reizen met TUI was een 10-daagse rondreis door Nepal. Dit was een speciale personeelsaanbieding. De rondreis door Zuid-Afrika die we afgelopen april hebben gemaakt was ook een goede deal, ook zonder personeelskorting.
In de zomermaanden blijven we liever in eigen land, zodat we onze vakantiedagen kunnen gebruiken om van de zon te genieten als deze niet in Nederland is. Bij verre bestemmingen heb je sowieso wat minder last van schoolvakantie-tarieven. Daarnaast zijn we ook niet aan vakantieperiodes gebonden. Dit drukt de prijs van een vakantie ook.”
Welke apps en social media gebruik je tijdens de reis?
“We maken voor navigatie gebruik van verschillende apps; Google Maps (navigatie enkel mogelijk wanneer online), Maps.me (offline mogelijk, maar zonder spraakbegeleiding) en OsmAnd (navigeren enkel op Android mogelijk). Voor stedentrips vind ik Tripomatic een fantastische app. Laatst hebben we onze 4 dagen Rome in z’n geheel gepland met deze app, waarin de meest ideale looproute wordt berekend op basis van de bezienswaardigheden die je aangeeft te willen zien. We houden van wandelen en tracken dat met RunKeeper. Tripadvisor gebruiken we om te zoeken naar de beste restaurantjes.”
Hoe laat je je vrienden weten wat voor moois je hebt gezien?
”Vaak plaatsen we aan het einde van een dag een bericht op Facebook met foto’s en een paar regeltjes tekst over wat we meegemaakt hebben. Sommigen vinden het opschepperij, anderen vinden het leuk om te lezen. Ik vind het zelf juist erg leuk om het van anderen te zien en lezen, dus voor hen doe ik het. Ik heb ook een aantal keer een blog bijgehouden. Dat kost wel erg veel tijd. Als je niet uitkijkt zit je zo een paar uur achter je computer na een lange dag sightseeing. De laatste reisblog is alweer een paar jaar geleden, maar ik ga tijdens mijn volgende vakantie weer een blog bijhouden op mijn site Alledagenreizen.nl”
Wat wordt jouw volgende vakantie?
”Zaterdag vertrekken we voor drie weken rondreizen door Zuid-Korea. Hoezo Zuid-Korea? Een heel goede aanbieding. Het stond totaal niet op ons lijstje, maar de kans deed zich ineens voor. Ook de volgende-volgende vakantie is inmiddels geregeld en weer om dezelfde reden; een te goedkoop ticket!”
Wat staat er nog op jouw bucketlist?
“Zuid-Amerika staat hoog op mijn lijst omdat ik daar nog niet geweest ben. Peru, Argentinië en Chili trekken erg. Maar ik heb ook mooie plaatjes van vrienden op Facebook langs zien komen van Colombia. Nieuw-Zeeland, Myanmar en Noord-Oost Australië zou ik ook willen zien. En ik wil graag nog een keer terug naar Oregon en Yellowstone in Amerika.”
6 reacties
Leuk om te lezen en die error fares.. geweldig. Mooie reizen in het verschiet Dave!
Ze werken wel verslavend die error fares, maar zo kom je nog eens ergens 😉
Zo jammer dat die error fares niet vaak ( nooit) in de vakantie tijd zijn.
Onze Hawaii reis valt midden in de voorjaarsvakantie. Error fares zijn niet specifiek binnen of buiten vakantieperiodes. Het zijn niet voor niets errors 😉
Leuk artikel met handige tips. Toch eens die error fares in de gaten gaan houden. Handig!