Onderzoek van Telegraph laat zien welke steden wereldwijd het meest Wi-Fi vriendelijk zijn. Handige insights dus voor reizigers, mocht je overal en altijd je zaken willen doen of constant je updates willen sharen zonder je internetabonnement aan te spreken. In het kader van citymarketing en online bereikbaarheid delen we de steden die het meest Wi-Fi vriendelijk zijn.

Europa

Parijs

In Europa hebben we al een aantal voorlopers op het gebied van connected Wi-Fi. ‘Paris Wi-Fi’ is het openbare citynetwerk van Parijs. Het netwerk is toegankelijk op meer dan 260 openbare plekken in de stad: parken, stadstuinen, bibliotheken en musea inbegrepen! De service is gratis en elke sessie duurt 2 uur waarna je direct weer opnieuw verbinding kunt maken. Ook kun je van tevoren op de kaart bekijken welke plekken in de Paris Wi-Fi zone zijn inbegrepen.

Florence

In Florence, Italië is er de city multi museum pas (de Firenze Card). Hiermee heb je toegang tot de grootste musea – inclusief alle collecties en bijzondere tentoonstellingen- en het openbaar vervoer,  + 72 uur gratis Wi-Fi voor het hotspots netwerk in de stad.

image_firenzecard_travelnext

Helsinki

Het wireless netwerk van Helsinki in Finland is toegankelijk in een aantal openbare plekken in de stad. Ook de bussen in het openbaar vervoer van de stad zijn voorzien van internet, te herkennen aan de ‘WLAN – avoin internet’ sticker.

Azië

Macau, China

China’s WiFiGov service biedt gratis internet van 08.00 – 01.00 voor bezoekers/travellers in Macau. Het netwerk heeft ongeveer 150 hotspots, inclusief havens, musea en toeristische informatie centra. Elke sessie duurt 45 minuten en je kunt je na afmelding gelijk weer aanmelden.

Taipei, Taiwan

Taiwan is fast fast forward als het gaat om gratis toegang krijgen tot het Wi-Fi netwerk. Reizigers kunnen zich voor aankomst in slechts 2 stappen registreren om 30 dagen gratis toegang krijgen tot het nationale, door de overheid gesteunde netwerk iTaiwan van meer dan 5.000 hotspots. De hoofdstad Taipei heeft honderden van deze gratis iTaiwan hotspots, al aangegeven op een zoombare kaart.

ITaiwan

Hong Kong, China

In Hong Kong is er niet een netwerk maar zijn er tal van gratis Wi-Fi-netwerken. De belangrijkste en meest bekende netwerken zijn GovWiFi ( in parken, bibliotheken, openbare gebouwen, ferry terminals en meer ) en MTR WiFi, die 15 minuten gratis Wi-Fi per apparaat biedt tot vijf keer per dag op MTR-stations. GovWiFi is een project dat sinds 2008 loopt met als doelstelling voor het aankomende jaar om 40 nieuwe panden van Wi-Fi te voorzien waar de vraag voor public Wi-Fi het grootst is.

Midden Oosten

Tel Aviv, Israël

Het economisch centrum van Israël, Tel Aviv heeft sinds 2013 een Wi-Fi netwerk voor de stad (uitgevoerd door Motorola Solutions).  Ook de luchthaven is hierbij inbegrepen. Tel Aviv stond al bekend om vooruitstrevende technologie en de ultieme vestigingsplaats voor technologische bedrijven, uitbreiding met public Wi-Fi was een logisch vervolg. Wi-Fi is toegankelijk voor toeristen in de parken, winkelcentra, markten en de ‘Old Jaffa’.

Downunder en USA

New York, USA

In The Big Apple is gratis Wi-Fi in horeca meestal verplicht! Daarnaast publiceert de VVV tal van gratis Wi-Fi kaarten en is er een gratis Wi-Fi netwerk (Newyork public Wi-Fi) in openbare ruimtes zoals Times Square. Een aantal metrostations is reeds voorzien van gratis Wi-Fi en de verwachting is dat dit alleen maar meer zal worden! Daarnaast is aangekondigd dat Harlem Wi-Fi Network, het openbare netwerk voor de achterstandswijken in de stad, het grootste openbare Wi-Fi netwerk zal worden van Amerika. Het netwerk covert 95 blocks en is 24 uur per dag, zeven dagen per week toegankelijk. Het project is begonnen in december en de verwachting is dat in mei 2014 heel Harlem voorzien is van de Wi-Fi service.

Perth, Australië

De hoofdstad van West-Australië begon met free Wi-Fi in het central business district en heeft haar imago als meest verbonden stad uitgebreid met een deken van gratis WiFi over winkels en horeca. Perth lanceerde de Wi-Fi in november 2013, maar heeft al plannen om zijn dekking te breiden naar afgelegen gebieden. Bezoekers mogen een uur gebruik maken van hun verbinding (of 50 megabytes) voordat ze zich weer aan moeten melden.

Ken jij er nog een die zeker in dit rijtje thuis hoort? Laat het weten!

Bronnen:Paris Wi-FiFirenze card | FlorenceWLAN | Finland,  WifiGov | Macau,  ITaiwan | TaipeiGovWifi | Hongkong, Free City Wide Wifi – Tel AvivMashable.com | Wi-Fi NYC,  Free Wi-Fi City | City of Perth

Credits afbeelding: Richard Summers (CC)