Sinds begin 2015 lijken steeds meer travelblogs slachtoffer te worden van copycats. Op Twitter verschenen regelmatig berichten van travelbloggers die hun (levens)werk terugvonden op het internet onder een andere domeinnaam. Het is al enorm vervelend wanneer één artikel of foto wordt overgenomen, maar als je hele site inclusief reacties en design gekopieerd wordt, dan is dat al helemaal verschrikkelijk. In deze gevallen is de naam van de blogger het enige dat werd aangepast op het gekopieerde blog. Alle andere gegevens van de originele blog waren één op één terug te vinden en vooral, zeer herkenbaar.
Niet alleen Reishonger.nl, ReisDoc.nl en andere bloggers waren slachtoffer, ook Around the Globe heeft enige tijd last gehad van een identieke site op een ander domein. Op zich een hele prestatie gezien het feit dat er meer dan 20.000 pagina’s op het www.aroundtheglobe.nl domein staan.
In het geval van aroundtheglobe.nl werd per toeval ontdekt dat de site gekopieerd was. Gelukkig waren we er snel bij. Daarna kostte het de meeste tijd om te achterhalen wie aangeschreven moest worden om de site offline te krijgen. Een telefoontje met SIDN leverde helaas niets op en zij gaven als advies om een advocaat in te schakelen. Dit omdat het volgens de medewerker aan de telefoon de enige manier was om de content offline te krijgen. Dit gaat natuurlijk direct gepaard met kosten, daarom een aantal tips om het anders op te lossen.
Hoe ontdek ik dat mijn site gekopieerd is?
De eerste stap om een copycat offline te krijgen is ervoor zorgen dat je hem ontdekt. Er zijn verschillende methodes om te zien of je blog gekopieerd is.
- Neem een uniek stuk tekst en plak deze tekst in de Google zoekbalk. Zorg er voor dat je geselecteerde tekst lang genoeg is en voldoende unieke elementen bevat. Je kunt een lange zin ook tussen aanhalingstekens zetten om soortgelijke zinnen op andere sites terug vinden. Google is over het algemeen een ster is het snel vinden van sites met dezelfde content. Maar met enkele nieuwe algoritmes is het niet zeker dat ze ook daadwerkelijk getoond worden, aangezien gekopieerde content (vrij goed) gefilterd wordt door Google.
- Gebruik copyscape. Copyscape is een website waarmee je op basis van een URL, andere sites te zien krijgt die dezelfde content bevatten. Copyscape werkt vrij aardig, maar let op, is niet altijd compleet, omdat het nu eenmaal niet met dezelfde snelheid en capaciteit als Google het web kan afspeuren.
- Gemakkelijker is de website siteliner.com te gebruiken. Deze site controleert 500 pagina’s van je website en probeert op basis daarvan gekopieerde content te vinden. Een stuk sneller en door het grote volume wat deze website doorzoekt is de kans ook groter is dat je een mogelijke copycat vindt.
- Voor de wat meer technisch onderlegde bloggers: je kunt ook kijken of je afbeeldingen gehotlinkt worden. Deze worden namelijk in een aantal gevallen niet gekopieerd.
Gekopieerde site gevonden wat nu?
Wanneer je een domein gevonden hebt met daarop door jouw gecreëerde content, kun je een aantal stappen ondernemen:
- Neem contact op met de site eigenaar als er een contactadres op de website staat met het verzoek de content te verwijderen.
- Mocht er geen adres te vinden zijn, dan kun je voor .com adressen kijken bij Whois of hier een email adres te achterhalen is. Voor .nl domeinnamen kun je te terecht op sidn.nl.
- Voor .com en enkele andere domeinextensies is het mogelijk om als eigenaar de contactgegevens te verbergen. In dat geval zal je moeten proberen te achterhalen welke partij de hosting verzorgt. Het gemakkelijkste is dan om je eigen hosting te mailen en vragen of ze je kunnen helpen met het achterhalen van de copycat. Hostingpartijen kunnen met wat technische commando’s gemakkelijker de plek achterhalen bij welke (andere) hosting de site is ondergebracht. Dit kun je eventueel zelf ook doen door diverse netwerktools te gebruiken om de ip adressen te volgen, maar je hosting vragen is vaak gemakkelijker.
- In een aantal (uitzonderlijke) gevallen gebruiken de copycats CloudFlare, een Content Delivery Network, om een pagina overal ter wereld zo snel mogelijk te kunnen inladen. Via deze pagina kun je een formulier invullen waarna CloudFlare bekijkt of de site inderdaad is aangesloten bij deze dienst. Wanneer dat het geval is zal de site verwijderd worden bij CloudFlare, maar zullen zij als partij ook de hostingpartij op de hoogte brengen en verzoeken de content offline te halen.
Op een aantal sites wordt aangeraden om ook bij Google melding te maken van je gekopieerde blog. Helaas heeft dat weinig zin en resulteert die melding niet in het offline krijgen van je copycat site; de site wordt enkel uit de Google index verwijderd maar de content blijft online. Daarnaast moet je bij Google per pagina opgeven wat je verwijderd wilt hebben. Heb je veel gekopieerde pagina’s dan kost je dat enorm veel tijd.
Gebruik eventueel deze voorbeeldbrief aan de copycat (geschreven door gedupeerde site Reishonger) om de copycat offline te krijgen:
I am writing to you to avail myself of my rights under the Digital Millennium Copyright Act (DMCA). I wish to report what I feel in good faith is an instance or Copyright Infringement.
The infringing material appears on the Service for which you are the designated agent.
The material which I contend belongs to [DOMEINNAAM HIER], and appears illegally on the service is the following: [URL HIER]
The material appears on web site address at: [COPYCAT URL]
Contact information for authorized agents:
[BEDRIJFSNAAM]
[CONTACT GEGEVENS]
e-mail: [E-MAIL ADRES]
I have a good faith belief that the use of the material that appears on the service is not authorized by the copyright owner, its agent, or by operation of law.
The information in this notice is accurate, and I am either the copyright owner or I am authorized to act on behalf of the copyright owner.
I declare under the perjury laws of the United States of America that this notification is true and correct.
Sincerely,
[NAAM]
Gekopieerde site offline nu alles weer okay?
Je hebt de site offline gekregen en je denkt weer door te kunnen met je blog. Helaas kan het voorkomen dat na enkele maanden de gekopieerde site opnieuw geüpload wordt en op hetzelfde of op een ander domein weer online gaat.
Ben je eenmaal gekopieerd, controleer dan regelmatig of er geen nieuwe versies van jouw site online verschijnen. Gebruik hiervoor desnoods eerdergenoemde tools om dit te bekijken. Andere tools zoals Google Alerts en notificatie diensten zijn hiervoor ook erg geschikt.
Echter de sessie van TravelNext met Arnoud Engelfriet leerde mij dat je zelf ook stappen kan ondernemen om de site offline te krijgen. De genomen stappen en opties zijn hierboven beschreven. Daarnaast heeft Webscale, de hostingpartij van aroundtheglobe.nl, erg goed geholpen met het oplossen van het probleem. Zij waren in staat de juiste hostingpartij te vinden, te adviseren en me in de juiste richting te wijzen.
Voor Around the Globe zijn nu enkele Google Alerts ingesteld op merknaam en enkele unieke delen van de content. Daarnaast kijken wij ieder jaar de site na op gekopieerde content. Niet alleen spammers kopiëren content, ook tal van andere (officiële) media / bedrijven en bloggers doen dit op onze site, waar je soms dus stappen tegen moet ondernemen.
Credits headerafbeelding: Pasukaru76 (CC)
7 reacties
Interessant om te lezen! Heb de tools gelijk maar even gebruikt om het één en ander te checken.
Dankjewel!
Zeker interessant, gelukkig (afkloppen) is het mij niet overkomen. Maar wat een drama, vooral het werk dat je er zelf van hebt.
Heel intressant artikel. Mijn blog is nog lang niet groot genoeg om überhaupt interessant te zijn voor copycats, maar deze tools zullen in de toekomst goed uitkomen om het even te checken. Je weet maar nooit!
Ik ontdekte het toen ik m’n backlinks aan het checken was. Ik heb ook een mailtje naar Cloudflare gestuurd en gelukkig was m’n site binnen no-time offline.
Bij mij is het ook zo ver… Heb een formulier gestuurd naar Cloudfare, maar die zegt niet gelinkt te zijn aan de site (terwijl dat volgens whois.net wel zo zou moeten zijn). Ook de plek waar het domein geregistreerd is zegt dat de site niet bestaat. 🙁
Cloudfare zal meestal niet werken, omdat relatief weinig sites daar gebruik van maken. Je kunt het beste proberen om wél de hosting te achterhalen. Via sidn of via wois (anders via een trace commando op je computer).
De email naar de hosting sturen is het meest effectief en belangrijk daarbij is om zo veel mogelijk “bewijs” mee te leveren.
Nou, ik ben ook gekopieerd hoor. Bedankt voor alle tips. Hoop dat de site er snel af is.