Onlangs stond er een uitgebreid artikel over de stand van zaken van Beacons in Nederland op deze site. Inmiddels komen de eerste pilotprojecten los. In deze blog twee voorbeelden Watersport camping Heeg en de Turijnse zoo ZOOM. 

V.A.M.P. methode

Het eerste voorbeeld is Watersport Camping Heeg. Deze camping is al enige tijd bezig met innovatie van het kamperen.  Zij gebruiken hiervoor de zelfontwikkelde methode V.A.M.P. (Vernieuwend, Anders, MVO en Persoonlijke aandacht).

Sinds het Pinksterweekend  is een Beacon in gebruik. Het geeft de camping de mogelijkheid  snel nog even berichten verzenden aan iedereen die binnen een straal van een paar meter voorbij loopt op de smartphone.
De berichten zijn divers van aard, afgelopen weekend ontvingen gast bijvoorbeeld dit berichtje:

 “ Er is nog een poly-valk (zeilbootje) te huur (wegens annulering)”

Eigenaresse Karin Veldhuizen vertelt: Tijdens het Pinksterweekend is er altijd meer vraag dan aanbod met onze boten, als je dan snel iemand blij kan maken die toch nog een boot kan huren is dat extra leuk! Bovendien stimuleren we ze wat vaker in de buurt van ons strandbarretje te komen.

Een ander bericht was dat we om 16.00 uur een culturele hoofdstad borreltje voor iedereen gratis schonken bij onze beachbar Zimpel. We zijn natuurlijk niet altijd maar op die plek, en zo kunnen we wel weer iedereen die daar (ook ‘s avonds laat) nog is, voorzien van prettige verrassingen” .

Van Beacons hebben we al een tijdje niks meer vernomen, maar dat betekent niet dat de technologie verdwenen is. In tegendeel zelfs: de Italiaanse dierentuin ZOOM gebruikt sinds kort Beacons om bezoekers wegwijs te maken.

Zo werken Beacons in de dierentuin

De implementatie van Beacons in de Turijnse dierentuin ZOOM is mede mogelijk gemaakt door de Amsterdamse start-up LabWerk. Het bedrijf ontwikkelde een iOS-app die gebruik maakt van iBeacons om bezoekers van de dierentuin relevante informatie te tonen op basis van hun locatie in het park.

zoo zoom beacon

De Beacons zijn verborgen in het park en zenden een bluetoothsignaal uit, dat locatiespecifieke content stuurt naar de smartphone van bezoekers. Hierbij valt te denken aan informatie over attracties en faciliteiten, meldingen over dierenshows of presentaties en quizvragen over bepaalde dieren. Door vragen te beantwoorden, verzamelen bezoekers items en kortingsbonnen die weer in het park ingewisseld kunnen worden.

Zoom is een primeur in de toepassing van Beacontechnologie in een Europese dierentuin, maar betekent ook de intrede van Nederlandse beacon technologie in de Italiaanse markt, zo laat Floris Boekel van Labwerk weten.

Credits header afbeelding: Clearleft (CC)