Weinig mensen zullen op dit moment direct aan Marokko denken wanneer ze op zoek zijn naar een leuke vakantie voor deze zomer. Toch wil Marokko zichzelf de komende tijd op de kaart zetten als goed alternatief voor een zon en cultuur vakantie in bijvoorbeeld Spanje.

Met name Casablanca heeft zichzelf sinds 2006 het doel gesteld om voor eind 2012 een leefbare stad te creëren voor haar inwoners. Daarnaast is hun doel om het voor zowel de zakelijke bezoekers als de toeristen een stuk gemakkelijker en leuker te maken om Marokko te bezoeken. In minder dan vier uur vlieg je al rechtstreeks van Amsterdam naar Casablanca.  De luchthaven van Casablanca dient als een perfecte hub tussen het westen en het Midden-Oosten en dankzij de nieuwe hoofdwegen en tramverbindingen die op dit moment worden aangelegd in de stad ben je binnenkort ook in zeer korte tijd in het centrum van de stad. De stad met vier miljoen inwoners heeft de afgelopen jaren veel belangrijke (vaak Franse) bedrijven naar zich toe weten te trekken. Hiermee is kapitaal en kennis aangetrokken waardoor de regio zich heeft weten te ontwikkelen, waaronder veel zakelijke voorzieningen.

De volgende stap is om Marokko middels Casablanca verder op de kaart te zetten, ook voor de toerist. Met minimaal honderd zonnige dagen per jaar en meer dan 70 kilometer aan strand heeft het hen veel te bieden. Eenmaal aangekomen in de stad zit je met een uurtje rijden in Rabat en kun je binnen drie uur bij de meeste andere belangrijke steden komen zoals bijvoorbeeld Marrakech.

Marokko klinkt nu nog behoorlijk exotisch als vakantiebestemming, maar dat heeft waarschijnlijk vooral met het onbekende te maken. Reizigers die een rondreis door het land gemaakt hebben verspreiden in ieder geval veelbelovende verhalen. Niet geheel onbelangrijk voor de toerist is het prijskaartje, dat steeds aantrekkelijker wordt. Betaalde je in 2008 nog tussen de € 400,- en € 700,- voor een retourtje, inmiddels is deze al gezakt tot € 150,- wanneer je met één van de prijsvechters vliegt. Dit zijn dan ook rechtstreekse vluchten. Eenmaal in Marokko aangekomen is het ook nog heel betaalbaar verblijven in een van de vele vier of vijf sterren hotels. Volgens de Marokkanen tot wel 30% goedkoper dan Parijs.

Naast mensen per vliegtuig het land binnen te laten komen, werpt Casablanca zich ook op als cruise bestemming van Afrika. Toeristen kunnen dan enkele dagen in de stad verblijven of met een excursie doorreizen naar Marrakech of Fès. Deze toeristen zijn zeer aantrekkelijk voor het land aangezien ze gemiddeld €150,- per dag uitgeven. Dit geld zal de economie en werkgelegenheid een flinke boost geven, waardoor Marokko steeds aantrekkelijker kan worden als zakelijke of reisbestemming.