De voorpret is belangrijk, het gevoel van happiness tussen het boeken en het daadwerkelijk op reis gaan proberen wij Hollanders zo lang mogelijk te rekken. Wij boeken namelijk na de Britten het langst in het voren, zo’n 61 dagen voor we op reis gaan. Maar op welke destinaties zochten wij in 2012 vooral? En hebben wij nuchtere Hollanders zelfs ons plekje in het ruimteschip voor Doomsday al gereserveerd?

Na Groot-Brittannië zijn Nederlanders optimale voorgenieters

De Nederlander boekt in vergelijking met mede-Europeanen redelijk ver vooruit. Deze resultaten komen uit een onderzoek van Skyscanner. Nederlanders boeken gemiddeld 61 dagen van tevoren en staan daarmee op een tweede plek. Alleen de Britten doen het nog net iets eerder, namelijk 68 dagen voor vertrek. Naast de drang om ver vooruit te plannen blijkt dat wij Nederlanders op nummer 1 staan als het gaat om de duur van de vakantie. Wij zoeken gemiddeld naar een 12 dagen durende vakantie. Rusland komt op de laatste plek want zij zoeken gemiddeld op 8 dagen.

Populaire bestemmingen in 2012

We beginnen dus een aardig eind van te voren met zoeken. Skyscanner heeft in datzelfde onderzoek gekeken naar waar we dan op zoeken. Vanuit Nederland zijn afgelopen jaar de meeste zoekopdrachten uitgegaan naar Spanje, Italië en Groot-Brittannië. Ook voor gezinnen zijn Spanje en Italië de populairste bestemmingen, maar in deze categorie neemt Marokko de derde plek in.

Natuurlijk maakt ook de periode van het jaar een verschil voor het soort zoekopdrachten:  in de zomer werd het meest gezocht naar vliegtickets Spanje, Italië en Engeland. In de winter blijft Spanje de lijst aanvoeren maar wordt gevolgd door Engeland en de Verenigde Staten.

Safe met Doomsday?!

Voor de toegewijde volgers van de beruchte Maya kalender is het einde van de wereld in zicht want deze kalender loopt op 21 december 2012 af. Sommige mensen geloven echt dat het afgelegen dorpje Bugarach ontsnapping biedt. Volgens de aanhangers biedt dit dorpje als enige plek ter wereld de mogelijkheid om met een ruimteschip af te reizen naar een andere en veilige planeet.

Veel mensen nemen blijkbaar toch het zekere voor het onzekere want het aantal zoekopdrachten bij Skyscanner voor een enkele reis in de week voor de bewuste Doomsday richting het zuiden van Frankrijk zijn met 41% gegroeid.

Frankrijk is niet de enige plek waar een stijging in het aantal bezoekers te zien is. Skyscanner constateert een groei van 30% in het aantal zoekopdrachten naar Şirince, een dorpje in de Turkse provincie Izmir. Ook hier wordt, volgens de profetie, de levens van de aanwezigen gespaard.

22 december, drukste dag van het jaar

Toch gelooft kennelijk niet iedereen dat het einde van de wereld nadert, want in heel Europa lijkt 22 december de meest drukke dag van het jaar te gaan worden om er op uit te gaan. Skyscanner constateert het hoogst aantal zoekopdrachten van het jaar voor deze dag. Een dag waarop mensen naar huis gaan om kerst te vieren of juist willen ontsnappen aan de drukte rondom kerst en er een paar dagen tussenuit knijpen.

Credits afbeelding: Nelleke Poorthuis