De hele familie op ‘betaalde’ sabbatical. Geen vreemde gewaarwording door de vele zelfstandigen die Nederland kent. Eigen baas, eigen tijden en een eigen vakantie ritme. Dit zou kunnen leiden tot veranderend vakantiegedrag en zelfs tot een nieuwe trend.
Vakantiemoment
We nemen de zwarte zaterdag voor lief, terwijl we de uren op een dag zorgvuldig besteden. De quality of life is een belangrijke meet eenheid voor onze levensstandaard. Keihard werken en intens genieten van je vrijetijd en dus ook vakantie. Waarom dan ook niet de baas zijn over je eigen vakantiemoment. Met het gezin weg wanneer het jou uitkomt en niet alleen in de zes weken hoogseizoen.
Minder pieken en dalen
Voor de reisbranche betekent dit verbeterde bezettingsgraden, uitsmeren van vakantiedrukte en reguleren van aanbod uitgesmeerd over het hele jaar. Extension van het seizoen en een stukje continuïteit verspreid over een langere periode. De mindere pieken en dalen en enorme drukte in de weekenden zorgen ervoor dat we onze vakantietijd kwalitatiever kunnen indelen, beter kunnen plannen en meer kunnen genieten als consument. Halvering van wachtrijen op Schiphol, route du soleil en piekbelasting in de Efteling of strandfile.
De entrepreneurs kiezen zelf hun vakantieperiodes, we wisselen zelf onze verplichte vrije dagen als Hemelvaart, Pasen, herfst en mei vakantie in op momenten dat het ons zelf uit komt. De jaarlijkse uittrek van caravans en vouwwagens verandert in een structurelere vakantieverkeer op de weg. Geen leegloop van kantoren tijdens de zomermaanden. Het werk ligt niet stil en wellicht is dat de oplossing voor de financiële crisis waarin we al een paar jaar zitten.
Keerzijde
Heeft dit ook een keerzijde? Jawel, kinderen moeten plannen om samen op vakantie te kunnen, scholen moeten flexibeler omgaan met hun les systeem. Vooral dat laatste is een binding die nog steeds van de jaren negentig is. Een flexibele opleidingsstructuur met toetsmomenten waarop het de kinderen (en hun ouders) vooral uitkomt, zou het flexwerken en vooral het nieuwe leren kunnen boosten.
Ander nadeel voor de reisbranche is het verdwijnen van de weekend toeslag en de hoogseizoen prijsconjunctuur.
Dit veranderingspatroon gaat langzaam, maar neemt een permanente rol in. Of het nu zelfstandige reisadviseurs zijn die maatwerk advies geven of dat het in andere branches de nieuwe zelfstandigen inluidt. Wacht niet te lang om je aan te passen, loop voorop en bedenk de vele voordelen die het met zich meebrengt.
Hoe denken jullie over deze ontwikkeling? Moeten we hierop inspelen, is dit een kans of juist een bedreiging?
Flexibilisering en individualisering is van deze tijd. Een tendens die niet te stoppen is. En waarom zouden we met zijn allen in dezelfde tijd met vakantie gaan? Wil je in het hoogseizoen dringen voor dat unieke uitzicht of geniet je in alle rust van de scenery. Betaal je liever het drievoudige voor hetzelfde uitzicht of denk je aan portemonnee. De boete van de onderwijsinspectie is vaak minder dan je aan geld bespaart. Bovendien, ondernemers zijn niet voor 1 gat te vangen en weten ook de strenge regels van de onderwijsinspectie te omzeilen. Kortom, de behoefte is, de voordelen zijn er en de mogelijkheden ook. Ik zou zeggen speel er op in.
Ook wij zien duidelijk meer spreiding en volgens ons is het een geweldige kans voor de branche waar we met zijn alleen op in moeten spelen!
Op vakantie buiten het hoogseizoen is zeker een kans waar meer mee gedaan kan worden door de travelbranche. Denk bijvoorbeeld eens aan de meivakantie. Er zijn genoeg voorbeelden van basisscholen die hun leerlingen 3 weken op vakantie sturen. Voor veel gezinnen een uitgelezen kans om zonder hoogseizoentoeslagen te genieten van een ‘vervroegde’ zomervakantie naar de zon.
Hey Guido, in de post heb je het specifiek over ondernemers. Volledig mee eens verder. Als je kijkt naar de ‘werkenden mens in loondienst’ dan is het denk ik zeer wenselijk dat het moment van vakantie niet meer aan zoveel regels en vaste data hangt zoals dat nu het geval is. Iemand heeft ooit bepaald dat we in een bepaalde periode zomervakantie hebben en dat vervolgens in die periode de vliegtickets 2,5x zo duur zijn, je voor een weekje bungalow ineens 1000 euro betaald en je op bestemming aangekomen een mensenmassa aantreft waar niemand bewust voor kiest moet echt veranderen. De aanbieders staan niet meteen te springen want dit zijn hun cash-momenten, maar als ze hierin gaan spreiden dan kunnen ze het gehele jaar door gemiddeld net zoveel of misschien nog wel meer verdienen dan met het huidige model. Als je blij bent besteed je toch veel meer? 😉
Moet de overheid niet eerst nieuwe regels invoeren voor de flexibelere vakantiedagen voor schoolgaande kinderen? Want zo lang dat niet gebeurt zie ik weinig vooruitgang. Ik kijk als ondernemer zijnde nu al op tegen die vaste vakantie’s waar ik straks met mijn kinderen mee te maken krijg (maar hoop tegen die tijd op verandering/verbetering).