De hele familie op ‘betaalde’ sabbatical. Geen vreemde gewaarwording door de vele zelfstandigen die Nederland kent. Eigen baas, eigen tijden en een eigen vakantie ritme. Dit zou kunnen leiden tot veranderend vakantiegedrag en zelfs tot een nieuwe trend.

Vakantiemoment

We nemen de zwarte zaterdag voor lief, terwijl we de uren op een dag zorgvuldig besteden. De quality of life is een belangrijke meet eenheid voor onze levensstandaard. Keihard werken en intens genieten van je vrijetijd en dus ook vakantie. Waarom dan ook niet de baas zijn over je eigen vakantiemoment. Met het gezin weg wanneer het jou uitkomt en niet alleen in de zes weken hoogseizoen.

Minder pieken en dalen

Voor de reisbranche betekent dit verbeterde bezettingsgraden, uitsmeren van vakantiedrukte en reguleren van aanbod uitgesmeerd over het hele jaar. Extension van het seizoen en een stukje continuïteit verspreid over een langere periode. De mindere pieken en dalen en enorme drukte in de weekenden zorgen ervoor dat we onze vakantietijd kwalitatiever kunnen indelen, beter kunnen plannen en meer kunnen genieten als consument. Halvering van wachtrijen op Schiphol, route du soleil en piekbelasting in de Efteling of strandfile.

De entrepreneurs kiezen zelf hun vakantieperiodes, we wisselen zelf onze verplichte vrije dagen als Hemelvaart, Pasen, herfst en mei vakantie in op momenten dat het ons zelf uit komt. De jaarlijkse uittrek van caravans en vouwwagens verandert in een structurelere vakantieverkeer op de weg. Geen leegloop van kantoren tijdens de zomermaanden. Het werk ligt niet stil en wellicht is dat de oplossing voor de financiële crisis waarin we al een paar jaar zitten.

Keerzijde

Heeft dit ook een keerzijde? Jawel, kinderen moeten plannen om samen op vakantie te kunnen, scholen moeten flexibeler omgaan met hun les systeem. Vooral dat laatste is een binding die nog steeds van de jaren negentig is. Een flexibele opleidingsstructuur met toetsmomenten waarop het de kinderen (en hun ouders) vooral uitkomt, zou het flexwerken en vooral het nieuwe leren kunnen boosten.
Ander nadeel voor de reisbranche is het verdwijnen van de weekend toeslag en de hoogseizoen prijsconjunctuur.

Dit veranderingspatroon gaat langzaam, maar neemt een permanente rol in. Of het nu zelfstandige reisadviseurs zijn die maatwerk advies geven of dat het in andere branches de nieuwe zelfstandigen inluidt. Wacht niet te lang om je aan te passen, loop voorop en bedenk de vele voordelen die het met zich meebrengt.

Hoe denken jullie over deze ontwikkeling? Moeten we hierop inspelen, is dit een kans of juist een bedreiging?