Riksja Travel heeft de derde en laatste documentaire van de serie ‘Verantwoord reizen: hoe doe je dat?’ gelanceerd. De mini-docu ‘Behind the walls’ geeft een kijkje in het leven van vrouwen en kinderen die door de Indiase stichting Odanadi uit de mensenhandel en (kinder)prostitutie zijn gered. Eerder maakte reisorganisatie Riksja Travel al een film over CO2-compensatie en microfinanciering. De serie heeft als doel om de positieve impact van reizen te laten zien om zo bewustzijn onder reizigers te vergroten.

Mensenhandel en kinderprostitutie is een wereldwijd probleem, waarbij India op nummer één staat in de statistieken. Naar schatting zijn er twee tot vier miljoen prostituees werkzaam in het land, waarvan ruim een derde minderjarig is. Stichting Odanadi – dat ‘maatje’ betekent – strijdt tegen alle vormen van mensenhandel. Sinds de oprichting in 1993 heeft de stichting ruim 12.000 vrouwen en kinderen gered van mensenhandel en (seksuele) uitbuiting. Het blijft daarbij niet bij reddingsoperaties; de vrouwen en kinderen krijgen juridische steun, worden herenigd met hun gezin of opgevangen in een van de opvanghuizen en kunnen een opleiding volgen. Daarnaast probeert de stichting via voorlichting in kwetsbare groepen de problematiek te voorkomen.

India
Reisorganisatie Riksja Travel ondersteunt al sinds jaar en dag tal van projecten wereldwijd om daarmee een zo groot mogelijke positieve impact te creëren. Door lokale projecten te steunen waarbij de opbrengsten direct naar de projecten gaan, kunnen zij echt een verschil maken. Een van die projecten is het project van stichting Odanadi. Om de impact van haar donaties te meten, reisde een team van Riksja af naar India om een bezoek te brengen aan de stichting. “Natuurlijk weet je dat mensenhandel en kinderprostitutie bestaat’, vertelt Fenny Koppen, partner bij Riksja Travel, “maar om met eigen ogen te zien in wat voor erbarmelijke situaties die meisjes worden vastgehouden en hun verhalen te horen … ik kreeg er kippenvel van.” Het team van Riksja sprak met verschillende meisjes in een van de opvangcentra van Odanadi. Koppen: “Hoe verschrikkelijk de verhalen ook zijn, zo hoopgevend is het ook om te zien hoe hun leven een positieve draai heeft gekregen en dat ze een betere toekomst tegemoet gaan.”

Stichting
Riksja Travel heeft sinds 2016 de eigen onafhankelijke stichting Soulventure. Jaarlijks staat de reisorganisatie een deel van de winst af aan deze stichting, die daarmee de verschillende projecten kan ondersteunen. Ook Riksja’s reizigers kunnen bij het boeken van een reis een donatie doen aan de stichting. Het geld wordt verdeeld over verschillende projecten wereldwijd. Zo kan Stichting Odanadi voor al tien euro per jaar een kind naar school sturen en voor veertig euro per maand alle 85 vrouwen en kinderen die momenteel door de stichting worden opgevangen voorzien van medicijnen.