De wereld op zijn kop? De grote vijf touroperators in ons land hebben miljarden prijzen in hun systemen. Die prijzen zijn gebaseerd op vele aspecten, zoals vakantiesoort (auto-, vliegtuig-, zonvakantie), verzorging (van logies tot all inclusive), verblijfsduur, type kamer (zeezicht, zijzeezicht, blinde muur), aantal personen (verschil in volwassenen tot baby’s) en reisperiode (hoogseizoen tot midweek). Al deze verschillende prijzen zorgen ervoor dat je een reis redelijk customized kunt samenstellen. Van vervoer tot verblijf tot vermaak. Maar hoe zoek je nu je vakantie?

Een reis op maat

Dynamic packiging was het modewoord van twee – drie jaar geleden. Je reis op jouw manier samenstellen. Gecombineerd uit het enorme aanbod neem je een vlucht van airline X en een acco van leverancier Y en optioneel neem je een aantal extra’s af zoals vermaak. Van een wifi abonnement tot een all inclusive arrangement tot babycare. Je stelt als het ware een maatwerk pak samen. Door de vele eisen die het aan de systemen stelt en de technische randvoorwaarden (het is al lastig om de beschikbaarheid van miljoenen reizen actueel te houden) en zorgvuldig te distribueren over alle reisagenten, eigen en affiliate websites.

Vindbaarheid

Hoe zorg je er nu voor dat aanbod goed vindbaar is.Hoe krijgt iemand die op vakantie wilt gaan, nu de juiste vakantie voor zijn snufferd. Was het Neckermann die via web@work (samenwerkingsverband met de NHTV) aan feiten verzamelen deed, werd het later key om goed gevonden te worden in de zoekmachines. Landeninformatie en bestemmingsinformatie werd verzameld, puur om een indruk te geven van de vakantie en om goed gevonden te worden in Google.

Faceted Search

Om aanbod vindbaar te maken gebruiken we faceted search. Een beproefde methode die ondertussen common sense is op elke website. Zoeken op categorieen, op kaart of op lijsten. Het verfijnen van de vele zoekresultaten is een must, omdat het onmogelijk is om tussen 23.439 zoekresultaten te gaan bladeren. Er wordt wellicht nog wat te weinig getest (multivariaat of A/B) om te kijken hoeveel uitval je hebt binnen de zoekresultaten (oftewel, hoeveel procent van je bezoekers verlaat de website voordat hij een reis gevonden heeft). Is het logisch om overal op te kunnen zoeken, of zorgt dat juist voor keuzestress waardoor de bezoeker direct afhaakt?

Voorkom nul resultaat

De bezoeker heeft geen resultaten gevonden terwijl jij toch echt niet door je garantie allotment heen bent of nog voldoende lege vluchten hebt de komende periode. Heeft een bezoeker bepaalde criteria geselecteerd waarvan de combinaties niet mogelijk zijn? Zijn de categorieen wel logisch ingedeeld en onmiskenbaar te interpreteren (wat betekent all inclusive; betaal je dan wel of niet voor WIFI)? Zijn er ook kenmerken waar je als bezoeker bewust NIET op wilt zoeken en is dat mogelijk? Bijvoorbeeld: “Doe mij alle zoekresultaten, behalve waar tieners of honden worden toegelaten.”

Collaborative consumption

De trend waarbij lokale eigenaren hun waar aanbieden (Micazu.nl, AIRbnb, Couchsurfing) zorgt ervoor dat huiseigenaren hun eigen touroperator gaan worden. Via Samenrijden.nl, Zimride en Rideshare, Liftshare kun je een lift naar een bestemming aanbieden, een logische uitbreiding is dat de bestemming een vakantiebestemming is. Waarom leen je je auto niet uit als je toch op vakantie bent via Getaround of Zipcar. Crowd initiatieven die de nieuwe concurrentie vormen voor organisaties. Dynamic packaging met een exclusief karakter, bedoeld om de pure vakantie terug te geven en van elkaar te lenen. Voor vakantiegebruik of anderzins.

Niet zoeken maar vragen – unlimited edition

Wat zou het vernieuwend zijn als je niet hoeft te zoeken naar een vakantie, maar er gewoon om kunt vragen. Ik wil op vakantie, het moet aan voorwaarden x,y,z voldoen en laat mij maar weten waar ik het kan vinden of kan boeken. Via je sociale netwerk kun je de vraag stellen of gewoon via een netwerk waar dit soort vragen op beantwoord worden. Aardig concept voor een website die al in verschillende andere branches (denk aan Zaarly) wordt toegepast. Zoeken is misschien zooooo last season.