De beste hotels van Nederland (volgens online reviews) staan in Roermond. Volgens data van vergelijkingssite Trivago, is net als ieder jaar de gastvriendelijkheid en service voor iedere stad van levensbelang om een succesvolle toeristische positie te houden. Een klantvriendelijke bestemmingsreputatie helpt reizigers bij het kiezen en daar is deze reputatieranglijst een afspiegeling van.

Gemiddelde reputatie voor lokale hotels

Het feit dat een bestemming laag scoort wil niet zeggen dat hier geen goede of zelfs uitmuntende hotels te vinden zijn. Als een bestemming scoort op de ranglijst wil dat zeggen dat de hotels gemiddeld gezien lager scoren dan bij andere bestemmingen het geval is. Het percentage laagscorende hotels zal rond deze bestemming dus hoger zijn. Goede hotels zijn er uiteraard ook; je zult er echter net iets beter naar moeten zoeken.

Er is onderscheid gemaakt tussen de beste hotels op provincie niveau en op stadsniveau.

Beste hotels per bestemming

In de ranglijst voor provincies komt Friesland als beste uit de bus, gevolgd door Overijssel en Utrecht. Noord-Holland komt op de laatste plaats.

Nederlandse provincies best scorende hotels Trivago - TravelNext

Beste hotels per stad

Roermond komt dit jaar het beste uit de bus, gevolgd door Sneek op de tweede plaats. Amersfoort was vorig jaar de beste Nederlandse hotelstad en eindigt dit jaar op de derde plaats.

De nederlandse hotelreputatie ranglijst per stad Trivago - TravelNext

Beste hotelstad als onderdeel van je online marketing

Hoteliers in een van de best scorende steden/bestemmingen, kunnen hun voordeel doen met het artikel dat we vorig jaar op TravelNext publiceerden. Daarin vroegen wij Nico de Jong, online marketingspecialist bij Stichting Citymarketing Amersfoort om 7 tips. In die tips is te lezen hoe zij de titel beste hotelstad van Nederland een jaar lang onder de aandacht hebben gebracht.

Amsterdam onderaan als hotelstad door Airbnb boost?

Opvallend is, dat Amsterdam vorig jaar laatste was op de lijst beste hotelsteden, en nu tevens laag eindigt op plek 26. Gisteren verscheen in Het Parool een onderzoek naar het aandeel Airbnb woningen in onze hoofdstad.

1 op de dertien woningen wordt verhuurd

Bijna één op de dertien woningen in het meest toeristische gebied rond de Dam is te huur via Airbnb. Uit onderzoek blijkt dat ook in de hippe buurten rond de binnenstad het percentage woningen op het verhuurplatform enorm is.

Aibnb percentage Amsterdam
Bron: Laura van der Bijl, Het Parool (9-2-2016)

Hoe duurder de buurt, hoe meer Airbnb

Het onderzoek wordt toegelicht aan de hand van bevindingen na een analyse van de 9700 Amsterdamse woningen die in september vorig jaar op het verhuurplatform stonden. Een van de onderzoekers, Maarten Hogewij, concludeert dat hoe duurder de buurt is, hoe meer mensen hun huis verairbnb’en. ‘Dat geldt eigenlijk alleen niet voor de chique buurten in Zuid. In buurten waar de inkomens het snelst zijn gestegen is buitenproportioneel veel Airbnb te vinden.’

Door Airbnb dichterbij authentieke ervaringen dan bij hotels

Met andere woorden, er ontstaat ineens een enorme kwaliteit aan kamers en appartementen waar toeristen voor aanzienlijk minder geld en meer beleving, via Airbnb kunnen overnachten in opkomende buurten. Airbnb zelf verkondigt altijd ‘authentieke ervaringen’ te willen bieden. Volgens een van de onderzoekers blijkt dat ook uit de Amsterdamse advertenties die hij analyseerde. ‘De nabijheid van hippe barretjes wordt zeer belangrijk gevonden. De Turkse supermarkt op de hoek wordt eigenlijk nooit vermeld.’

Natuurlijk bieden deze gegevens geen 1 op 1 verklaring voor het laagscorende Amsterdam. Immers, de cijfers uit de reputatieranglijst zijn gebaseerd op hotelratings en niet op stadsniveau, en bovenstaande kaart geeft het aandeel Airbnb woningen weer. Zwart is het niet, maar 1 op de 13 woningen als potentiele hotelkamer spreekt aardig tot de verbeelding. Het feit dat het aanbod groeit, en meer mensen voor Airbnb kiezen in hippe steden zoals Amsterdam, zou ervoor kunnen zorgen dat toeristen minder gebruik maken van hotels, en dus hotels minder (goed) reviewen in vergelijking tot een Airbnb ervaring. Nader onderzoek zou dit echter verder moeten uitwijzen.

Succes hotels vooral voor Friesland en Zuid-Holland

In de reputatieranglijst wordt duidelijk dat steden in Friesland en Zuid-Holland het in het algemeen goed doen. Delft, Dordrecht, Den Haag en Rotterdam zijn allemaal in de top 10 te vinden, en ook Sneek, Harlingen en Leeuwarden staan stuk voor stuk hoog in de lijst.

 Credits headerafbeelding: PatternPictures (CC)