‘Walk Me’ winnaar Apps for Amsterdam

Gisteren zijn de prijzen uitgereikt voor de Apps for Amsterdam Contest. Daarbij worden de beste nieuwe apps die gebruik maken van open data onderscheiden met een geldprijs, om zo het gebruik van Open data te stimuleren. De app moet minstens van één databron over Amsterdam gebruik maken. Er kwamen dit jaar zes thema’s aan bod, waaronder ‘Toerisme & Cultuur’ waarbij de ‘Walk Me’-app de grote winnaar was. 

Open data

Zowel de overheid als het bedrijfsleven beschikken over enorme hoeveelheden feitelijke informatie over de samenleving, van criminaliteitscijfers tot vuilnisophaalroutes, van de kwaliteit van scholen tot verkeersstatistieken. Dit soort gegevens noemen we Open Data. Open Data is geld waard en kan economische groei stimuleren; belangrijker nog, de samenleving kan met behulp van deze informatie grote vooruitgang boeken. Om de ontsluiting en gebruik van Open Data te stimuleren en de mogelijkheden van op Open Data gebaseerde toepassingen te demonstreren is de Apps for Amsterdam Contest in het leven geroepen. Als een stevige, publieke impuls om de omgang met Open Data een vaste waarde te maken van ontwikkelaars, beleidsmakers en burgers.

Toerisme & Cultuur

Toeristische en culture informatie is veelal verspreid over verschillende partijen. Overheden hebben zelf maar een beperkte hoeveelheid statische gegevens beschikbaar. De meeste informatie ligt bij andere partijen, zoals Amsterdam Marketing. Vanuit haar rol bij stadsregio Amsterdam heeft Diana van Loenen contact met vele partijen over het beschikbaar stellen van data.

Er zijn al enkele best practices zoals het Rijksmuseum en het platform Arts Holland. Voor de sector is het belangrijk dat er goede cases ontstaan waarin duidelijk wordt wat open data betekent voor de Amsterdammer en de toerist.

Diana van Loenen, beleidsmedewerker van stadsregio Amsterdam: “Wij zouden graag applicaties zien die bewoners met toeristen verbinden, zodat zij de stad als een ‘local‘ kunnen ervaren. Ook verbindingen met sociale media zijn voor ons interessant.” Social travel lijkt hierbij dus een trend te zijn waar ze blij van worden. Kom in contact met een local, act like a local.

Walk Me

De app Walk me is de winnaar in de categorie Toerisme & Cultuur. Walk me is een applicatie (nog niet gelanceerd) waarmee je inzicht krijgt in wat er te doen is binnen een bepaald bereik. Dit wordt weergegeven door middel van een datavisualisatie, zodat de gebruiker duidelijk wordt wat er binnen een opgegeven afstand te doen valt.

De app laat bustijden zien en zorgt ervoor dat een gebruiker actief door de stad kan lopen. De applicatie heeft festivals, evenementen en andere activiteiten in het systeem staan. De gebruiker kan een bepaalde afstand aangeven op de map en de applicatie genereert vanuit die data een visualisatie. Daarna kan er een route gemaakt worden door de gebruiker.

De tweede prijs in deze categorie was voor de app Appening. Door het volgen van plaatsen waarover mensen schrijven op Twitter, kan Appening een lijst creëren van locaties waar in potentie iets interessants gaat gebeuren.

Gepubliceerd door

Annelies Hulshof

Annelies heeft aan de wieg gestaan van TravelNext, en was de eerste communitymanager van dit kennisplatform. Na haar studie Communicatie met specialisatie 'nieuwe media' kwam in TravelNext haar passie voor online marketing en reizen samen! Annelies is zelf ook fervent reiziger en schrijft nu vanuit het Belgische Gent.

3 gedachten over “‘Walk Me’ winnaar Apps for Amsterdam”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *