Vergeet Skyscanner, Cheaptickets en andere websites: met behulp van dit systeem vind je tickets zoals reisagenten dat doen. Het Matrix Airfare Search system is een systeem gecreëerd door Google geeft je de mogelijkheid een zogenaamd ‘open jaw’ ticket te vinden. Dit houdt in dat je binnen het systeem een flexibel ticket kunt vinden waarbij je de mogelijkheid hebt meerdere luchthavens, maatschappijen en data onderling te vergelijken. Je boekt je tickets uiteindelijk ook niet hier, maar bij de airline in plaats van bij een tussenpartij.

Ik kende dit systeem al een tijdje, maar heb het vorig jaar voor het eerst getest toen ik mijn vriendje probeerde warm te krijgen voor een kleine break rond oud en nieuw. Ik had al tickets vanaf €700 naar Thailand gevonden en was benieuwd of en hoeveel het zou schelen als ik tickets via dit systeem zou zoeken.

Ik heb het uiteindelijk ‘s nachts bekeken en vond retourtickets voor €480 met Qatar Airways, wat heel weinig is tijdens het Thaise hoogseizoen. Inmiddels waren de ticketprijzen al wat gestegen, maar ik heb alsnog tickets van €551 gevonden. Even ter vergelijking: via andere websites kwam ik niet onder de €773 voor dezelfde periode.

Zo vind je de allergoedkoopste vliegtickets

1. Ga naar de website

HIER!

2. Kies mogelijke vliegvelden van vertrek

Hierbij geldt: hoe meer vliegvelden, hoe groter de kans op een goedkoop ticket. Je kunt binnen een bepaalde schaal aanvinken welke vliegvelden je wel en niet wilt. Beperk je hierin niet tot Nederland, maar neem ook Dusseldorf en Brussel in je overweging mee.

3. Kies mogelijke vliegvelden van aankomst

Ook hier heb ik voor meerdere vliegvelden gekozen.
Schermafdruk-2014-10-13-01.43.15

4. Vul het minimale aantal dagen van jouw reis in

Selecteer ook overige wensen zoals bijvoorbeeld het maximale aantal overstappen dat je wil maken.

5. Zie onderstaand scherm

Zoals je kunt zien kun je nog een maand later vertrekken dan je in de eerste instantie aangaf.

Schermafdruk-2014-10-13-01.49.23

6. Check of langere/kortere trips goedkoper uitvallen

Mocht je willen checken of een 13daagse of bijvoorbeeld 15daagse trip goedkoper uitvalt, dan kun je dit linksboven aanpassen. Wanneer je uiteindelijk 28 december aanklikt krijg je een overzicht met alle retourvluchten tussen 28 december en 13 januari. Qatar Airways is in dit geval nog steeds de goedkoopste oplossing.
Schermafdruk-2014-10-13-00.44.05

7. Check voor losse tickets

Nu kan het altijd zo zijn dat individuele vluchten nóg goedkoper uitpakken, dus je kunt ook nog voor losse tickets kijken.

8. Bezoek de website en boek!

Je moet de specifieke vluchtcode in de gaten houden en op de website invullen om de vlucht terug te vinden.

Ik heb het uiteindelijk voor een paar situaties vergeleken en hierbij waren de tickets iedere keer goedkoper dan bij andere websites. Uiteraard kan ik niet garanderen dat dit altijd het geval zal zijn, maar door dit trucje heb ik in ieder geval mijn reispartner weten overtuigen dat €480 een werelddeal is en bracht afgelopen oud en nieuw op een Thais strand door!

Credits headerafbeeldingNathalie Babineau-Griffiths (CC)