Jesse James Woods is momenteel bezig met de planning en uitvoering van KAYAK‘ s internationale SEO-strategie. Hoe gaat hij om met 46 markten in vier verticals in 40 landen? Jesse is een van de keynotes tijdens Emerce eTravel op 21 juni in Amsterdam en deelt met het publiek best practices en zijn SEO experience binnen de reisbranche. We besloten om hem op TravelNext alvast een paar vragen te stellen. Het geeft travelmarketing professionals alvast een glimp van hoe snel de SEO-industrie verandert in 2016.

Hoe is het bij KAYAK?

”Het is geweldig, voor mij is het de afgelopen tijd geweldig werken geweest bij KAYAK. In de VS is KAYAK zelfs uitgeroepen tot een van de ‘Top Places to Work’ volgens The Boston Globe.”

”Er is nog nooit een betere tijd geweest om op reis te gaan, als KAYAK blijven we innoveren om het plannen van de reis voor iedereen te verbeteren: we hebben gewerkt aan verschillende innovatieve chat tools zoals Slack en Alexa. Met Slack kunnen gebruikers zoeken naar een reis hack – enter / KAYAK en je zoekgegevens en KAYAK geeft je de resultaten. Met Alexa, kunnen gebruikers aan de voice service vragen stellen over reisplanning, zoals: “Alexa, vraag KAYAK: waar kan ik heen voor $400?”

”Ook reizen on the go is veel eenvoudiger geworden: onze KAYAK app is een stuk verbeterd met de integratie van nieuwe functies in Trips (onze gratis reis-assistent), er zit meer snelheid in en ook hebben we de app gelanceerd op Apple Watch.”

Je hebt verschillende verantwoordelijkheden binnen Kayak’s SEO-strategie. Hoe beheer en optimaliseer je de SEO voor 40 verschillende landen?
”We proberen waar mogelijk automatisering en geoptimaliseerde sjablonen gebruiken.
Wij werken ook met een verscheidenheid van geavanceerde interne & externe SEO tools en partners. We zijn vrij flexibel binnen het team en werken echt op basis van prioriteiten.”

Richt je je daarbij uitsluitend op Google of focus je op SEO binnen andere zoekmachines? Wat zijn de belangrijkste verschillen?
”We proberen onze sites continu te optimaliseren en deze worden geïndexeerd in de zoekresultaten van iedere zoekmachine. Het belangrijkste verschil tussen de zoekmachines, waar wij veel belang aan hechten, is het aandeel van elk land in de markt die de zoekmachine heeft, zodat we ons kunnen richten op de partijen met het grootste aandeel in de markt.”

Zijn er zaken die je voor KAYAK hebt gedaan waar je erg trots op bent?
”Ons SEO development team bouwt een jaarlijkse reisgids voor de VS, de zogenaamde “Travel Hacker Guide”, waarvoor we jaarlijks meer dan een miljard reisgerelateerde zoekopdrachten analyseren en mensen de must-visit bestemmingen laten zien in verschillende reiscategorieën.”

”Elke Travel Hacker Guide wordt gepusht via onze verschillende marketingkanalen en de campagne trekt duizenden social shares en veel externe backlinks wat geweldig is voor SEO.”

”De reden waarom zoveel mensen sharen en linken naar de Travel Hacker Guide is simpel: mensen vinden het erg interessant en waardevol. We laten gebruikers niet alleen de top bestemmingen zien (lijstjes met topbestemming kunnen ze immers overal op het internet vinden) – integendeel, we proberen echt om mensen te helpen met het plannen van hun reizen, door ze zo veel mogelijk bruikbare inzichten te geven als dat we kunnen. Zoals de gemiddelde prijzen van vliegtickets, gemiddelde hoteltarieven en de beste periode om hun reizen te boeken naar deze top bestemmingen.”

travel hacker

”De Kayak Zomer 2016 Travel Hacker Guide is nu uit, die zou je moeten checken, vooral als je houdt van last minute zomer reisplannen en daarbij bruikbare tips nodig hebt die je kunt vertrouwen.”

Hoe ver zijn SEO en artificial intelligence (algoritmes) geïntegreerd binnen KAYAK en hoe stuur je daarop?
”Specifieke onsite markup en tags zijn nu beschikbaar en dankzij deze ontwikkeling kunnen gebruikers onze sites direct begrijpen in de zoekmachine resultaten. Nu kun je bijvoorbeeld hotelbeoordelingen en prijscategorieën direct in de zoekresultaten zien en dat stelt gebruikers in staat om sneller om sneller te vinden wat ze zoeken.”

”In die zin is de spraak gestuurde zoekfunctie een spannend element voor de toekomst van SEO: we verwachten dat we specifieke markup moeten gaan gebruiken, zodat we snel reis-gerelateerde vragen van gebruikers, zoals bij een reisbureau, kunnen beantwoorden.”

KAYAK groeit snel, hoe reageer je hierop als SEO specialist?
”Ik spendeer een goede hoeveelheid tijd aan het op de hoogte blijven van de nieuwste SEO trends en nieuws binnen het vak gebied zodat ik daar direct naar kan handelen. We maken natuurlijk ook gebruik van interne hulpmiddelen om onze prestaties te monitoren en te meten en eventuele veranderingen door te voeren die onze prestaties kunnen beïnvloeden.”

Wat zijn de grootste uitdagingen voor de komende drie jaar, als het gaat om SEO?
”Lokaal zoeken: Ik denk dat het steeds moeilijker is voor grote sites om te concurreren met kleine bedrijven, omdat het lokale bedrijfsleven en de directory sites in de resultaten favoriet en afhankelijk van de locatie van een zoekende zijn.”

”Gesponsorde advertenties: In februari verminderde Google de zichtbaarheid van de organische zoekresultaten in het voordeel van gesponsorde advertenties. Hierdoor zijn organische resultaten minder zichtbaar dan voorheen.”

”Gepersonaliseerde search: travel zoekmachines leveren steeds meer inspanningen om de juiste resultaten weer te geven op basis van de manier waarop gebruikers zoeken. Dit helpt om advertenties beter te kunnen plaatsen, maar dit is een uitdaging voor SEO: als je site niet voldoet aan de wensen van de gebruikers de eerste keer dat ze op je klikken vanuit de zoekresultaten, kan het zijn dat je de volgende keer niet meer getoond wordt in hun zoekresultaten en is er dus minder kans om zichtbaar te zijn, ondanks verbeteringen op je site.”

Hoe denk jij dat de SEO er binnen de komende vijf jaar bij KAYAK uitziet?
”Het SEO team zal nog steeds een belangrijk team zijn van KAYAK, we zullen blijven innoveren en nieuwe oplossingen creëren. Mobile is zeker een gebied waar SEO een hoop zal veranderen en groeien – vandaag praten we nog over mobiele SEO’, wat niet meer het geval zal zijn over vijf jaar, ‘mobiele SEO’ zal de enige SEO zijn.”

Nog geen kaarten voor #eTravel16 op 21 juni? Bestel je kaarten nog snel met TravelNext lezerskorting (t.w.v. 100 euro!) via onderstaande button:

Bas Lemmens