De presentatie van je hotel op diverse online kanalen, zoals meta search sites en OTA’s, heeft een grote invloed op het totaal aantal boekingen. De kwaliteit van je online foto’s en video’s is bepalend voor de conversie die je online behaalt. Logisch, zou je zeggen. Het werkt immers hetzelfde als elke andere reclame-uiting. Maar hoe kun je jouw (potentiële) gast stimuleren om tot actie over te gaan?
Online distributie kanalen
Uit onderzoek is gebleken dat 60% van de boekingen bij een gemiddeld Nederlands hotel binnenkomt via het distributiekanaal. (DeVoren & Herweg, 2015). Gezien dit hoge percentage is het van groot belang om te weten wat een bezoeker overtuigt in een foto om jouw hotel te boeken. Welke aspecten in de foto zorgen voor een positief gevoel bij de bezoeker en leiden tot de uiteindelijke boeking?
Het belang van big data?
Samen met de Erasmus Universiteit heeft cliqorange.com onderzoek gedaan naar wat er in beeldmateriaal moet zitten om een positief effect te genereren op de potentiële gasten. Ook is er natuurlijk gekeken naar de negatieve effecten van bepaalde aspecten in een foto/video. Big data speelt hier een aanzienlijke rol in. Een belangrijk onderdeel hierbij is dat elk detail telt en bijdraagt aan het verhogen van de conversie. Contrast, kleurgebruik, positie en de aanwezigheid van trieer items zijn van significant belang bij het verbeteren van de boekingsaantallen. Een van de belangrijkste factoren is de nabewerking van foto’s en video – en ook hier is het accent op details zeer belangrijk. (Rajan, 2012)
Toepasbaarheid? Als productiebedrijf is CliqOrange vooral nieuwsgierig naar hoe ze deze bevindingen kunnen toepassen en zodoende de conversie van hun klanten kunnen laten groeien. En daar zijn wij bij TravelNext ook wel nieuwsgierig naar. Op basis van de resultaten van het onderzoek hebben ze 45 beoordelingspunten vastgesteld waarmee ze de kwaliteit van een foto kunnen onderbouwen. Op elk punt kan een score worden behaald van 0 tot 5 punten. Dit wordt omgezet in een productieprocedure waarmee daadwerkelijk de conversie wordt verhoogd. Voor video gebruiken ze dezelfde inhoudelijke items die per scene gekwalificeerd worden.
Award winning resultaat
Resultaat gegarandeerd, blijkt uit de praktijk. Voor enkele kleinere hotels heeft CliqOrange de complete fotoreportage opnieuw geschoten volgens de nieuwe formule. Die aanpak blijkt te werken, zo bevestigt een award van Booking.com. Met het nieuwe beeldmateriaal voor het Marriott Renaissance Amsterdam is inmiddels de volgende stap gezet: een groot 5-sterren hotel met 403 kamers.
Het optimaliseren van de foto’s zit vooral in het gebruik van kleur (het opwekken van positieve emoties), de stand van de camera (de foto moet voldoen aan bepaalde afmetingen) en het gebruik van attributen. CliqOrange verbetert de foto op 45 punten, deze kunnen helaas niet allemaal worden blootgeven. Bij het hotel in Amsterdam was het vooral een probleem dat de foto’s onduidelijk waren en er geen totaaloverzicht van de kamer was; er waren vooral veel ingezoomde foto’s. Ook stonden er geen attributen (kussentjes, bloemetje, flesje wijn, etc) in de kamer.
Naar aanleiding van de nieuwe foto’s bij het Marriott hotel is de conversie met 13% gestegen in slechts 17 dagen. Zeker €10.000 meer omzet en dat alleen via Booking.com. Dat is de bevestiging dat ze op de goede weg zitten. Op basis van nieuwe ontwikkelingen in de markt en nieuwe bevindingen wordt de formule continu aangepast.
Hoe ga jij om met je beeldmateriaal?
Dat is vaak het dubbele en het eenzijdige: Mooiere foto’s verkopen beter maar liggen vaak ver van de realiteit. We kennen allemaal wel voorbeelden van een zwembad dat op de foto gigantisch lijkt en in werkelijkheid een pierenbadje is.
Net als bij dit verhaal “Ook stonden er geen attributen (kussentjes, bloemetje, flesje wijn, etc) in de kamer” Dat wil zeggen dat die er voor de klant ook niet zijn (ze zijn er immers bij gezet). De vraag is dan ook: hoe ver mag je/kun je gaan?
Klopt. Alleen is het ook wel weer mogelijk, je kunt ze immers bestellen om je eigen verblijf/aankomst nog meer ontspannen of fijner/persoonlijker te maken. Een andere discussie is natuurlijk of de gast hier zelf voor moet zorgen of dat het service van het hotel zou moeten zijn. Blijft een interessante discussie he?
Interessant artikel, maar de vraag is inderdaad wat dan de perfect geoptimaliseerde foto is. Jammer dat ze geen before and after foto delen daar ben ik nou echt benieuwd naar.
Daar ben ik ook wel benieuwd naar, kunnen een paar before-after combinaties gedeeld worden, Lobke?
Ga ik zeker achteraan!
Bijgevoegd onderaan het artikel: de before & after foto.
Foto’s zijn enorm belangrijk. Waar het volgens mij vaak is gaat is dat hoteliers vaak een keer een fotosessie doen en vervolgens na 10 jaar nog steeds dezelfde foto’s gebruiken. De kwaliteitseisen van de consument zijn inmiddels helemaal veranderd. Nu zijn drone-beelden bijvoorbeeld nog bijzonder, over een jaar of 10 gaat de consument er vanuit dat dit een standaard is. Tegen die tijd zijn de 360/fisheye beelden hopelijk helemaal verdwenen 😉
Totaal eens met wat jij zegt, daarom is UGC naast eigen foto’s ook zo belangrijk. De vraag is inderdaad wie in de toekomst deze professionaliseringsslag gaat maken, blijven dat de fotografen, of de bezoekers zelf. Ik denk het laatste!
Thanks voor je reactie 🙂