In Athene en Istanbul is gestart met een soort tegenwind van taxi-dienst Uber. Welcome Pickups heet het initiatief van het bedrijf Dopios, wat in het Grieks “local” betekent. Een betrouwbare “local” is je chauffeur en gids tijdens je eerste uur in deze tweede wereldsteden. Na een online boeking staat de chauffeur binnen 25 minuten op de luchthaven voor je klaar. Tarief is vast, € 35,- per rit, en vergelijkbaar met een taxiprijs.

Waarom een “local” als chauffeur

Een “local” van Welcome Pickups is niet zomaar een chauffeur. Het zijn inwoners van Athene en Istanbul en weten als geen ander de mooiste en leukste plekjes te vinden. Natuurlijk de Acropolis is een bezienswaardigheid, maar deze locals kennen de geheime plekjes. De slogan luidt dan ook: “A local to drive you, a friend to guide you”. Tips voor de beste authentieke taveerne, de gezelligste bar van Athene en een goedkoop en centraal gelegen hotel.

Eenvoudig online boeken

Een boeking maak je snel en eenvoudig via de website. Er zijn maar drie opties, pick up, pick up & drop off of alleen drop off. Tarief staat vast en na het kiezen van een datum staat je “local” op de luchthaven van Athene of bij je hotel voor je klaar. De site is responsive, overzichtelijk en werkt prima op een tablet of smartphone. Ja, dat is fijn want op de luchthaven heb je deze devices vaak snel bij de hand.

Athene en Istanbul slechts het begin

Als we Dopios moeten geloven zijn Athene en Istanbul slechts het begin. Ze willen met het concept de wereld veroveren en een steentje bijdragen aan een authentieke en unieke reis of vakantie. Het zou me dan ook niet verbazen als Airbnb of een Griekse variant hiervan zich online zal aansluiten bij Welcome Pickups. Dan boek je niet alleen een local als chauffeur, maar direct een slaapplaats bij een andere local.

Griekse creatieve concepten in de online reisbranche

Welcome Pickups is niet het eerste creatieve online concept wat we van de Grieken gezien hebben. Eind vorig startte enthousiaste Grieken een online portal met videobeelden vanuit een helikopter van de hele Griekse kustlijn. Waanzinnige beelden en ook een ware aanvulling op je reis of vakantie naar Griekenland. Nu met het online concept van Welcome Pickups, laten de Grieken weer zien creatief te zijn in de toeristische sector. Niet voor niets reisden in 2014 22 miljoen toeristen naar het land; een absoluut record.