Reizen, mensen ontmoeten en je flexibel bewegen in de wereld wordt dankzij technologie steeds gemakkelijker. De trend solo travel wordt mede daarom massaal omarmd door avontuurlijke vrouwen in de twintig en dertig. Wie inspireert hun reisgedrag en wie helpt vrouwen met veilig reizen? Het zal geen verrassing zijn dat ook hier net als bij veel ontwikkelingen technologie de hoofdrol speelt. Apps, platformen, tech slimmigheden en online influencers; het is voor veel partijen een big topic! 

Het gevaar voor blijven

Vrouwen reizen steeds vaker zelfstandig en verder weg. Deze groei is niet uitsluitend een parallel van het toenemend aantal singles; ook vrouwen met partner en/of kinderen trekken er graag alleen op uit! Ze doen dit om uit hun comfortzone te gaan, zichzelf te ontwikkelen, los te komen van thuis of eens lekker precies te doen waar ze zelf zin in hebben.

Ook ik reis sinds mijn 17e zelf als vrouw ‘vrij’ de wereld rond: van Peru en Chili tot Iran, India en onlangs Senegal. Niet per se altijd alleen, al heb ik wel een groot deel van Latijns-Amerika in m’n eentje afgestreept. Regelmatig komen er opmerkingen: “Is dat wel verstandig? Zou je wel echt in je eentje naar Colombia gaan?” Mijn nuchtere aard vertelt me dat ik echt niet zomaar in zeven sloten tegelijk loop. Toch is elke reis spannend: als een wit vel papier waarop je je eigen avonturen gaat uittekenen. Ik merk dat er met de groei van het aantal alleen reizende vrouwen steeds meer partijen in de reisbranche inspringen op de behoefte aan veiligheid van deze – stiekem toch wel – kwetsbare groep. Een mooie aanleiding om te onderzoeken hoe vrouwen op reis het gevaar een stap voor blijven en hoe de branche en media daar een handje bij helpen!

Niet alleen de sunny side

Dat consumenten zich via social media laten inspireren voor een nieuw reisavontuur is geen nieuws. Met prachtige shots van blauwe oceanen, kokosnoten onder palmbomen, wingporn vanuit het vliegtuig en idyllische feestjes met de locals, krijg je wel zin om erop uit te trekken. Toch valt het bij mij op dat er weinig aandacht is voor die andere kant van reizen.

Eenzaamheid, heimwee, niet weten waar je hotspots kan vinden of gevoelens van onveiligheid worden zelden besproken. En die kunnen elke reiziger of vakantieganger overkomen: bij een weekje weg naar een all-inclusive of drie maanden naar China met als enige gezelschap een rugzak.

Social influencer Ivana Perkovic is voor mij een voorbeeld van een stoere dame die niet alleen de sunny side van reizen laat zien, maar ook haar invloed gebruikt om haar volgers te attenderen op gevaren door haar eigen angsten en tips te delen. Je vindt haar prominent op Instagram en YouTube.

Hoe Ivana Perkovic haar volgers inspireert en informeert

Ivana reist voor haar YouTube kanaal Travelvlog Iv de wereld over, vaak alleen. Haar grootste angst is verkracht worden. Zij gebruikt haar platformen daarom regelmatig voor voorlichting en tips over veilig reizen.

Ivana: “Solo reizen als vrouw moet je vooral doen. Je moet alleen niet naïef zijn over je kwetsbaarheid. Natuurlijk kan een man ook verkracht en/of beroofd worden maar als vrouw ben je een makkelijker doelwit en is het risico groter dat je iets overkomt. Als solo reizende vrouw word je vaak extra geholpen en mensen zijn geneigd om voor je te zorgen.

Aan de andere kant zijn er ook veel mannen die denken dat je juist meer open staat voor ze omdat je alleen reist. Dan moet je dus van je af kunnen bijten. In mijn vlogs heb ik aandacht voor de totale reiservaring en hoe ik het alleen reizen aanpak.

Ik vermijd zo veel mogelijk de stille straatjes, lege parken en hou bij het boeken van een accommodatie altijd rekening met de veiligheid. Ik draag een alarm bij me die de geluidssterkte heeft van een ambulance en een deurstopper. Ik check altijd de vervoersopties voordat ik land, zodat ik niet midden in de nacht bij een wildvreemde in een taxi stap. Ik drink niet en gebruik geen drugs. Hoe aardig mensen ook overkomen, ik onthoud altijd dat ik ze niet ken en dat er in het buitenland vaak andere regels gelden of dingen anders geïnterpreteerd worden.

Met 9 van de 10 mensen die ik ontmoet heb ik de grootste lol, maar ik vertrouw altijd op mijn instinct. Ik hoef niet per se te weten waarom mijn gevoel aangeeft dat deze persoon verkeerde intenties heeft.” 

Taboe doorbreken

Ivana maakt de gevaren van alleen reizen als vrouw spelenderwijs maar soms ook prominent onderdeel van haar content. Zo stuitte ik laatst op een dedicated vlog over haar angst in een bollywoodfilmbespreking over aangerande dames in Delhi.

Ik vond dat een moedige zet om het taboe op dit onderwerp te doorbreken. Ze laat daarmee voor mij zien dat ze haar invloed gebruikt om zowel te inspireren als informeren en niet bang is om met de billen bloot te gaan! Ivana is niet voor niets uitgekozen tot ambassadeur van de YouTube community in Nederland. Ere wie ere toekomt! Daarom hebben we vanuit PR-bureau Cherry LAB Ivana gevraagd om een van de sprekers te zijn op het Symposium van het jaarlijkse Storymakers Event, waar TravelNext.nl in maart nog over berichtte.

Apps en platforms

Niet alleen social influencers  als Ivana zijn bezig met deze hot topic. Apps springen hier slim op in en schieten als paddenstoelen uit de grond. Dankzij de mobiele telefoon is contact met de buitenwereld een stuk makkelijker, dus kun je ook sneller communiceren in geval van nood en gevaar.

EmergenSee

Met de app EmergenSee (Android & iOS) kun je op het moment dat jij je voor je gevoel in een gevaarlijke situatie begeeft, op een ‘noodknop’ drukken. Vanaf dat moment deel je via gps je locatie, gaat er een livestream met video en geluid naar je In Case of Emergency (ICE) contacten en kunnen zij (lokale) hulpdiensten voor je inschakelen. Een must voor iedere reiziger, ongeacht geslacht!

Safety Map

De Safety Map (iOS) geeft een overzicht van de veiligheid van je omgeving. De applicatie vertrouwt op actuele user generated content en reisadviezen van de autoriteiten. Je kunt dankzij de handige kleuren snel zien of een plek veilig is en je eigen ervaring delen.

Bugle

Bugle (iOS) doet het even anders: waar de meeste applicaties je locatie delen als je ergens aankomt, geeft Bugle een melding als je ergens NIET aankomt. In de app geef je een aantal ICE contacten op, die op de hoogte worden gebracht van het feit dat je niet bij je afspraak bent aangekomen en wat je laatste locatie was.

Party with a local

Alleen reizen is niet altijd even leuk, soms wil je in contact komen met leuke mensen. In een feestelijke omgeving gaat dat een stukje makkelijker. Daar springt Party with a local slim op in. Het is een app met actieve community die open staan voor ontmoetingen om samen naar een feestje te gaan of iets te ondernemen. De community biedt de kans om mensen te waarderen en hoe vaker je de app gebruikt en mensen ontmoet, hoe hoger je ‘score’.

BSafe

BSafe combineert een alarmknop en locatiedeling met 2 andere slimme features: de optie voor het ontvangen van (nep) telefoontjes en berichtjes. Mocht je alleen naar huis lopen ‘s nachts, kun je doen alsof je in gesprek bent en bij een vervelende date of afspraak kun je een beroep doen op de bel- of sms service. Zij verzorgen je een excuus, zodat je zonder iemand te beledigen snel kunt vertrekken.

TripIt

Middels de app TripIt kun je eenvoudig je reis itinerary vastleggen en delen en daar kun je ook officiële documenten opslaan zodat je daar altijd toegang toe hebt. Ook slaat de applicatie automatisch gegevens zoals je ticketnummer op, altijd goed om bij de hand te hebben!

Tourlina

De app Tourlina is niet per se handig voor de techniek, maar juist de community erachter is haar drijvende kracht. Je kunt er reismaatjes vinden, tips & tricks delen over bestemmingen en ervaringen uitwisselen. Bovendien is de app alleen toegankelijk voor vrouwen en gekoppeld aan je Facebook, wat het lastig maakt voor mensen met slechte intenties.

Vakanshe

De combinatie van techniek en community blijkt een succes voor alleen reizende vrouwen. Behalve online verschijnen er ook steeds meer touroperators en reisaanbieders die zich exclusief op (alleen)reizende vrouwen, zoals Vakanshe.

Call to action voor de reisbranche

Het mag duidelijk zijn dat de trend solo travel en daarmee de veiligheid van alleen reizende vrouwen een hot topic is! De genoemde apps, platformen en openheid van Ivana verlagen de drempel voor veel vrouwen die dromen van een solo avontuur en bieden handvatten voor wie het alleen tripjes maakt. Gek genoeg kwam ik in mijn zoektocht ik geen (Nederlandse) reisorganisaties tegen die speciale services hebben rondom de veiligheid van hun female solo travelers terwijl dit zo’n sterk groeiende markt is. Mis ik iets? Of ligt daar een kans voor de reisbranche?