Slapen op bijzondere plekken, de Nederlander lust er wel pap van. We liggen liever op één oor in een boomhut in Zweden, dan in comfortabele hotelkamer met Hästens én rainshower zonder boomkevers. De trend “glamping” is ongekend populair: “glamourous camping” in een safaritent in de Dordogne maar ook in Nederland. In een vuurtoren op Texel, een authentieke grotwoning op Kreta of zoals vroeger “kamperen bij de boer” in Twente. Bibberen op een bedje van rendiervellen in een ijshotel, of in een iglo die je die middag samen met de “locals” hebt gebouwd. Slapen in een mijn, hooiberg of WOII voertuig. Het bevalt ons, maar waarom precies?

Escapisme

Escapisme. Vakantie is net als sport, larpen, hobby’s en “sex, drugs & rock ’n roll”, een manier om te ontsnappen uit het dagelijkse bestaan. De werkelijkheid van de restschuld op je hypotheek, een vallend kabinet, smeltende ijskappen, een aflopend arbeidscontract en plofkippen. Een andere omgeving doet de mens goed. Druk met verwondering over de gebruiken van de “locals” en daardoor onbewust uit z’n comfortzone en dagelijkse sores. Overnachten op een bijzondere plek dompelt je verder onder in die ervaring. Zorgen lijken ver weg. Maar slapen op bijzondere plekken willen we niet alleen om te ontsnappen uit de werkelijkheid. Ook de “brag-factor” komt hier in beeld: m.a.w. een sterk verhaal over je vakantie voor vrienden of familie met gespitste oortjes, in de kroeg of op verjaardagen. Vakantie als instrument voor “personal branding”.

Drie ontsnappingsplekken voor wie écht wil ontsnappen én braggen

1. Chileense HuiloHuilo Magic Mountainlodge

Op de Arsenalvulkaan geïnspireerd hotel, alleen toegankelijk via de hangbrug en waterspuwend.

2. Noorse “ designhytte”

In de voetsporen van de boswachter: middenin de natuur.

3. Villa Hamster in Nantes

Waan je in het leven van een hamster. Mijn beste escape met hoge brag-factor was een nachtje slapen tussen de kamelen bij de Nomaden in een woestijn in Jordanië. Wat was die van jou?