Game ontwikkelaars, YouTubers en zelfs de porno-industrie hebben de kracht van 360° videos (vaak op Virtual Reality devices zoals Oculus Rift) al omarmd. Maar tot nu toe zijn de voorbeelden van reismerken en verkeersbureaus die de baanbrekende technologie gebruiken erg schaars. Merken als Marriot, British Columbia en Thomas Cook hebben allemaal al eens voorzichtig aan de technologie gesnuffeld, maar zijn daarmee nog altijd de pioniers. Dit terwijl de reismarkt de perfecte markt is voor 360° videos. Ik vertel je hoe verkeersbureaus 360° videos kunnen inzetten en waarom dat echt nú moet.

Dit blog is geschreven door Milou van Roon, eigenaar van Explorista Media en verscheen reeds eerder op haar eigen website.

Waarom is het de perfecte techniek om consumenten te engagen?

Reizen is een activiteit die alle vijf de zintuigen aanspreekt. Van geluid tot gevoel en van smaak tot geur en zicht: reizen is een emotionele activiteit. Reizen wordt in de industrie een ‘soft sell’ genoemd; een emotionele aankoop. En hoe kun je nu beter die emoties aanspreken dan een bestemming echt te laten ‘ervaren’ door consumenten met behulp van 360° video’s? Weg met de oude saaie brochures en welkom aan de virtuele 360° ‘brochures’!

YouTube is flink bezig met het ‘pushen’ van 360° video’s: video’s die je via je app op je smartphone bekijkt en waar je je telefoon letterlijk in elke richting kunt draaien om te zien wat er om je heen gebeurt. Geen foto, nee echt een video. Een ervaring. De geruchten gaan dat ook Facebook binnenkort 360° video’s gaat ondersteunen. Virtual Reality apparaten zoals de Oculus Rift werden al eerder omarmd door reismerken, waar ze vooral ingezet worden als ‘leukigheid’ op beurzen. Voor zover ik weet, heeft geen enkel merk nog een campagne gecreëerd op de Oculus Rift voor thuisgebruik. Misschien logisch: de apparaten worden pas sinds korte tijd meer beschikbaar voor consumenten, en hebben dus een veel hoger ‘entry level’ dan een relatief simpele YouTube-video voor op je telefoon. Maar omdat apparaten als een Oculus Rift eigenlijk functioneren als bril, bieden ze wél een veel intensere ervaring. Je bent virtueel IN een ervaring of OP een locatie waarbij je letterlijk je hoofd moet draaien om verschillende dingen te zien. Dit terwijl je je telefoon met de hand bestuurt en die dus ook makkelijk weg te leggen is. De barrière om YouTube video’ s te gebruiken is dus lager, maar de ervaring is minder intens en makkelijker te onderbreken.

Eén ding dat 360° videos op zowel YouTube als de Oculus Rift gemeen hebben, is dat merken hun klanten de ervaring kunnen bieden een bestemming te kunnen bezoeken, zonder er daadwerkelijk geweest te zijn. Een gamechanger in marketing. Omdat Oculus Rift-apparaten nog niet voor iedereen beschikbaar zijn, richt ik me op de strategie die je NU kunt gebruiken: 360° videos voor YouTube.

Pioniers

Zoals ik al zei, zijn er niet zo heel veel bedrijven die de waarde van 360° videos voor de reisindustrie al inzien. De bedrijven die het gebruiken, zijn nog altijd pioniers: Marriot, British Columbia en Thomas Cook. En zij gebruikten allemaal de Oculus Rift, in plaats van YouTube campagnes voor smartphones.

Marriot ging nog een stapje verder dan 3D met een 4D-ervaring voor newlyweds, waarbij ze naar Londen of Hawaii ‘gestuurd’ werden en de geluiden, geuren en sensaties (wind, water) van de locatie ervoeren.

Thomas Cook vertoont 360° videos op Oculus Rift in winkels in de UK, Duitsland en België, na een succesvol experiment in de Bluewater-winkel in 2014.

Destination British Columbia was het eerste Noord Amerikaanse verkeersbureau dat VR (virtual reality) gebruikte tijdens events, om hun bestemming door beursbezoekers te laten ervaren.

https://www.youtube.com/watch?v=4SkHdRvPbv4&feature=youtu.be

Het treurige is dat deze campagnes fantastisch zijn voor bezoekers van reiswinkels of beurzen -waar ze de Oculus Rift-videos kunnen uitproberen-, maar omdat geen van de campagnes op YouTube te bekijken zijn zijn de campagnes vrijwel waardeloos voor ‘normale’ consumenten die niet geïnteresseerd zijn in het bezoeken van winkels of beurzen. Het potentiële bereik van deze baanbrekende campagnes is dus ook bedroevend klein. Wel moet ik benadrukken dat dit niets hoeft te betekenen voor de ROI op de campagnes, die kan nog steeds hoog zijn door het persoonlijke contact in de winkels. Iets wat ontbreekt bij YouTube-video’s.

Ik heb slechts een aantal bestemmingen gezien die durfden te experimenteren met 360° video’s voor YouTube, zoals Ontario, Hamilton Island, Iceland en Noord Korea (!?), maar geen van allen lijken te zijn uitgevoerd in opdracht van een verkeersbureau zelf. De video over Hamilton Island is gemaakt in opdracht van Qantas, het enige reismerk dat experimenteerde met de technologie. Dit is dan ook veruit de beste video van allemaal.

Ontario (de muziekkeuze is… verrassend)

Noord Korea (onderdeel van het DPRK 360 project)

IJsland

Visit Hamilton Island with Qantas

Uitdagingen

Het gebruik van 360° video’s roept interessante vragen op: gaan verkeersbureaus voor goedkopere YouTube video’s die beschikbaar zijn voor de massa? Of gaan ze voor de duurdere en exclusievere Oculus Rift-video’s, die alleen beschikbaar zijn voor mensen die een apparaat bezitten, of naar de winkel willen komen? Het is een kwestie van tijd voordat de 360° video’s van YouTube ook op Oculus Rift-type apparaten te zien zijn. (Het is nu al mogelijk, maar daarvoor moet externe software gedownload worden)

Voor filmmakers geeft 360° een hele nieuwe set van moeilijkheden met filmen en editen. Video’s hebben als doel om de aandacht van consumenten vast te houden, en die aandachtsspanne is nu eenmaal kort. De grootste fout die ik bij de 360° bestemmingen zie is dat de video’s saai zijn. Er gebeurt niets. Het is simpelweg een shot van een bestemming, waar je een beetje rond kunt kijken. Na een korte periode verdwijnt de nieuwigheid van de 360° functie en heb je het wel gezien om ‘slechts’ rond te kunnen kijken op een bestemming. Om dus engaging video’s te maken moet er avontuur in de video zitten; beweging. Er moet iets gebeuren en een narratief is hierbij van belang, om ze minder statisch te maken. Qantas heeft dit goed begrepen: er gebeurt in die video constant iets, waardoor je de hele tijd blijft kijken. Met zijn perfecte brochure-modellen heeft het geheel nog wel iets glads, maar het is veruit de beste video van allemaal. Je hebt echt het gevoel dat je dáár bent.

Editing-technisch is de 360° videotechniek ook nog interessant. ‘Normale’ destinatievideo’s bestaan uit prachtige videobeelden, kunstig aan elkaar geknutseld met een vlekkeloze overgang. Dat is een stuk moeilijker met 360° video’s, aangezien er een eindeloos aantal fixatiepunten zijn: een kijker kan immers overal heen kijken. Een vlekkeloze overgang is dus moeilijk. Daarom is narratief en beweging belangrijk: het gaat dan meer om het verhaal dan de ‘mooie plaatjes’. De heilige graal: storytelling. Dit hoeft niet in te houden dat iemand daadwerkelijk een verhaal vertelt, maar het kan ook een logische opvolging van gebeurtenissen zijn (zoals een kijker die mee op avontuur wordt genomen).

De toekomst van travel vlogging

Travel vlogging, of op zijn minst de narratieve stijl die vloggers gebruiken, is perfect voor 360° video’s. Travel vloggers verkopen het avontuur van reizen, door hun volgers ‘mee te laten reizen’. En hoe perfect zijn 360° video’s dan? Steeds meer YouTubers worden door YouTube zelf in de mogelijkheid gebracht hun video’s met deze techniek te maken en de resultaten zijn prachtig.

Door de constante actie blijven mensen aan hun video geplakt. Het feit dat vloggers hun volgers mee kunnen nemen, en ze werkelijk álles kunnen zien, maakt de ervaring intiemer, en daardoor wordt hun hoge engagement nóg hoger.

Deze technologie lijkt voorlopig minder belangrijk voor video’s die niet persoonlijk of narratief zijn, zoals (beauty)tutorials, waarbij gefixeerd wordt op één onderwerp, en de omgeving er niet toe doet. Voor travelvloggers dus des te meer.

FunforLouis is de meest prominente travelvlogger die experimenteert met 360° video’s. Hij schoot er al een aantal in Sierra Leone, USA, Noorwegen en op Het Kanaal. Zijn 360° video’s hebben meer views dan zijn normale vlogs.


(kijk deze video in de Youtube app – anders werkt het niet)

Hoe kunnen reismerken & verkeersbureaus werken met 360° videos?

Er is een eindeloos aantal manieren om met 360° video’s effectieve campagnes op te zetten. Mijn agency Explorista Media (die ook destination videos biedt) denkt daarin graag met je mee. Wat ideeën:

Virtual Reality (aka Oculus Rift-type apparaten) is natuurlijk perfect voor op beurzen. Je hoeft niet langer tot het einde der tijden met je foldertjes staan te wapperen in de hoop bezoekers te trekken, maar met zo’n VR-campagne komen mensen zélf naar je stand om een ervaring ‘live’ te ervaren.

Ik geloof persoonlijk dat 360° video’s op YouTube (of andere platforms die beschikbaar zijn voor de massa) de toekomst zijn voor reismerken. En er zijn voldoende ideeën te noemen: waarom maken luchtvaartmaatschappijen niet 360° cockpit video’s? Het maakt de vliegervaring niet alleen intiemer, maar ook… nou, ja.. awesome.

En wat dacht je van een 360° video van je bestemming met een verhaal? Een wandeling door een bestemming? Zip lining? Bungeejumping? Maak je kijker een potentiële bezoeker door ze de bestemming alvast te laten ervaren. Er zijn eindeloze avonturen die je om kunt buigen tot 360° promotie voor je bestemming. Is jouw merk er klaar voor?

milou van roonMilou van Roon is eigenaar van Explorista Media, een digital marketing agency dat van reismerken online rockstars maakt. Daarnaast richtte ze in 2013 de succesvolle budget reisblog Explorista.nl op, waar ze jonge vrouwen laat zien dat reizen met élk budget mogelijk is. Als ze niet in het vliegtuig zit, zit ze waarschijnlijk op social media (of met haar hand in een zak kruidnoten).

Twitter: @ExploristaNL

Website: Explorista.nl, Exploristamedia.com