Google plus is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het rijtje met meest gebruikte social networking sites. Minder bekend is echter Google plus hangouts, wat een onderdeel is van Google+.

Google+ Hangouts is vorig jaar op 15 mei pas gelanceerd en voegt drie eerder ontwikkelde producten van Google samen: Google Talk (chatdienst), Google+ Messenger (vergelijkbaar met WhatsApp) en Hangouts. Met Google+ Hangouts kun je live videogesprekken voeren met klanten, collega’s en leveranciers, over de hele wereld. Google+ Hangouts wordt vaak vergeleken met Skype, maar dit is toch echt wat anders. Met Hangouts on Air kun je zelfs een compleet webinar of televisieprogramma uitzenden. In deze blog lees je wat Google+ Hangouts precies is en hoe je het succesvol voor je reisorganisatie kunt inzetten.

google+ hangouts

Wat is Google+ Hangouts precies?

Google+ Hangouts zijn kanalen waarop video conference calls gemaakt kunnen worden. Op een mobiele telefoon of tablet kun je via de IOS/Android App gebruikmaken van Google+ Hangouts, of gewoon via de computer. In één ‘Hangout’, de video conference call, kun je met maximaal 9 anderen tegelijk video gesprekken voeren of bijvoorbeeld vergaderen. Zo kun je dus goedkoop en snel overleg voeren met werknemers, klanten of leveranciers, zonder daarvoor een eind te hoeven rijden of zelfs te reizen. Maar wat als je een video conference call wilt maken met accommodatieverschaffers in Australië en je zit met het tijdsverschil, waardoor ze misschien helemaal (nog) niet op kantoor zijn? Geen probleem, als anderen niet aanwezig zijn op hun computer of staan ingelogd op de mobiele versie, wordt er automatisch overgeschakeld naar de smartphone of tablet. Hierdoor krijg je net als Skype of Facetime een belletje op jouw mobiel of tablet. Maar de Google+ Hangouts hebben nog meer opties. Zo kun je de Hangout live streamen en op jouw YouTube kanaal delen met de wereld, of documenten die je in Google Drive hebt staan delen met de mede-participanten van het video gesprek. Je kunt zelfs diagrammen bespreken of presentaties bekijken en beoordelen. Het enige wat je nodig hebt om te beginnen is een Google Plus account en de gratis Hangout App of plugin.

Iets delen met de hele wereld? Hangouts on Air!

Als je iets wilt delen met de hele wereld dan heb je aan maximaal 10 mensen in Hangout natuurlijk niet genoeg. Hangouts on Air is hiervoor de oplossing. Met Hangout on Air kun je de Hangout live streamen en deze vervolgens live delen op jouw website, YouTube of Google Plus account. Tijdens de uitzending kun je ook meteen live zien hoeveel mensen er meekijken. Na afloop van de uitzending kun je deze delen op alle social media kanalen en discussiëren met de kijkers. Echter, blijft het aantal gebruikers die kan interacteren met de Hangout wel maximaal 10. Naast dat je video gesprekken kunt voeren met Google+ Hangouts kun je met de Hangouts ook chatten, zowel één op één, als in een groepsgesprek. Hierbij kun je ook afbeeldingen naar elkaar sturen, avatars en emoticons.

Handige tips voor Google plus hangouts

  • Stel een vaste dag en tijd in waarop je de Hangout wekelijks of één maal per twee weken houdt. Hierdoor kunnen de fans van jouw reisorganisatie hier rekening mee houden.
  • De Hangout is geen presentatie maar een interactie sessie, hou het dus ook interactief.
  • Verzamel alle input die je tijdens de Hangouts hebt gekregen van je fans, klanten, leveranciers of collega’s.
  • Heb je een premium Google+ account? Dan kun je een limiet van maximaal 15 deelnemers instellen voor de Hangouts.

Welke voordelen heeft Google plus hangouts voor de reisbranche?

  • Video conference calls met leveranciers / verschaffers over de hele wereld.
  • Richt een Hangout in voor de fans; laat hen ook interactief meedenken. Voorbeeld: Als reisadviseur zoals bij de reclame van D-reizen of juist dat men Harry van de Sunweb wekelijks op een bepaalde dag en tijd alles kan vragen.
  • Je kunt samenwerken met collega’s alsof ze naast je zitten, maar zich aan de andere kant van de wereld bevinden.
  • Bespaar geld; voor vergaderingen hoef je geen telefoonkosten of reiskosten meer uit te geven en Google Hangouts is helemaal gratis.

Gebruik jij Hangouts al? Ik ben zeer benieuwd naar jullie ervaringen!

Dit gastblog is geschreven door Sanne van der Laan, trainee/blogger online marketing bij Klik en Steen
Credits afbeelding: Klik en Steen