Thomas Cook is failliet, dat heeft de Britse touroperator bevestigd. Het faillissement van Thomas Cook zorgt ervoor zorgen dat ongeveer 22.000 medewerkers wereldwijd hun baan verliezen, het zal een domino-effect hebben op de reissector over de hele wereld en het zal de plannen van honderdduizenden vakantiegangers in de war schoppen.

Thomas Cook zou volgens diverse Engelse media op vrijdag de regering om financiële hulp hebben gevraagd waarmee het geldschieters tevreden moet stellen. Diezelfde regering liet vandaag nog weten dat reizigers die op dit moment vakantie vieren die bij Thomas Cook is geboekt zich geen zorgen hoeven te maken over hun terugreis. Zowel de minister van Buitenlandse Zaken (Dominic Raab) als de minister van Veiligheid (Brandon Lewis) weigerden eerder vandaag commentaar te geven over de vorderingen tijdens het noodoverleg dat vandaag plaatsvond.

600.000

Momenteel zijn er 600.000 Thomas Cook-klanten op vakantie, waarvan 150.000 tot 160.000 uit het Verenigd Koninkrijk. Hoeveel Nederlanders er op vakantie zijn met Thomas Cook wil het bedrijf niet zeggen. Engelse bronnen bevestigden vrijdag jl. dat de Civil Aviation Authority (CAA) standby staat met een noodplan voor repatriëring, Operation Matterhorn genaamd. De potentiële kosten van het thuisbrengen van passagiers wordt geschat op ongeveer £ 600 miljoen. Ook is de CAA begonnen met het organiseren van 400 man callcenterpersoneel dat standby moet staan voor een mogelijke repatriëring, mocht het bedrijf failliet gaan De CAA wilde geen commentaar geven op de financiële situatie van individuele bedrijven.

Condor

In Duitsland zetten media hun vraagtekens bij de overlevingskansen van Condor. De Duitse vakantievlieger maakt deel uit van de Thomas Cook Group, waarvan de luchtvaartmaatschappijen elkaar op veel gebieden ondersteunen. Een faillissement zou volgens Condor-chef Ralf Teckentrup bitter zijn, zo liet hij dit voorjaar in een interview met aeroTELEGRAPH weten. “De luchtvaartmaatschappijen verdienen permanent en al vele jaren geld, ongeacht of de olieprijs hoog of laag is, wat de dollar doet en met of zonder angst voor de Brexit.”

Brexit

Thomas Cook zegt dat haar financiële problemen onder andere komen door de politieke onrust op vakantiebestemmingen als Turkije, de hittegolf in de zomer van 2018 en Britse vakantiegangers zouden het boeken van een vakantie hebben uitgesteld vanwege Brexit. Ook zou Thomas Cook te lijden hebben gehad van concurrentie door ota’s en lowcost luchtvaartmaatschappijen. Daarbij komt kijken dat de wintermaanden altijd lastiger zijn voor reisorganisaties, aangezien er over het algemeen minder inkomsten zijn en leveranciers betaald moeten worden voor diensten die zijn geleverd in het zomerseizoen. En, zo schrijven Britse media, stellen veel vakantiegangers hun eigen vakanties samen en gebruiken ze geen reisbureaus meer. Daarvan had Thomas Cook er 550. Overigens zijn er ook genoeg mensen die vinden dat het faillissement te danken is aan slecht management.

Lees hier hoe het begon met Thomas Cook