Boodschap LeWeb’11: zorg dat je overal bent
Na 3 dagen alle ins en outs over Social, Local en Mobile te hebben gehoord, mooie lanceringen en scoops te mogen verslaan en geinspireerd te zijn, een terugblik. De boodschap van deze 3 dagen is simpel: we zitten (weer) in een internet bubbel, we zijn overal en iets toegankelijk maken is belangrijker dan iets zelf bezitten. Je concentreren op 1 kanaal kan niet, want alle kanalen voeden elkaar. Zorg dat je overal vertegenwoordigd bent waar je (potentiele) klant zit en dat je daar relevante content hebt en data uit kunt halen.

Content en data
Een terugkerend item is hoe je alle elementen kunt gebruiken. Of je je nou richt op social, local of mobile, unieke content is noodzaak. Content kan iets zijn wat je over je bedrijf kwijt wilt, maar kan ook worden ingezet om data in te winnen, zodat je je klant nog gerichter kunt benaderen. Data kun je verzamelen via social en local, maar optimaliseer je mobiele aanwezigheid daarvoor. Lokatie gebaseerde marketing hoeft niet meteen een transactie of bruikbare data op te leveren, aanwezigheid is ook nodig voor het vertrouwen. Kennis maken met een reisorganisatie in je eigen buurt, maakt het vertrouwen groter zodat er later online vanuit huis geboekt kan worden.
Persoonlijke content met gevoel werkt het beste om empathie op te wekken en fans aan je te binden om een lange termijn relatie aan te gaan. Met de lancering van Google Currents, het tablet magazine wat Flipboard en Zite moet gaan verslaan, wordt het belang van curated content ook duidelijk. Currents maakt gebruik van curators, die autoriteit zijn op hun gebied. Een advies zou dan ook zijn om ambassadeurs te vinden of content creators die daarmee aan de slag kunnen. Zo blijft de content uniek, vernieuwend, relevant en regelmatig. Een goed voorbeeld daarvan in de reisbranche is bijvoorbeeld het citizenM magazine.

Toegang boven bezit
Bij alle grote en bekende partijen zoals AirBnb, Spotify, Uber en Instagram is het belangrijker dat je makkelijk toegang krijgt tot een accomodatie, muziek, taxi on demand of foto’s van onderwerpen die je zelf interessant vindt. Je ervaringen en persoonlijke smaak delen maakt het voor anderen nog toegankelijker. Sociaal verbindt locatie en en mobiel en zorgt er voor dat je kan vinden waar je op dat moment behoefte aan hebt.

Learnings
De rode draad van de afgelopen dagen is een les op zich waar zeker in de reisbranche snel aan gewerkt moet worden. De behoefte is er nu, wachten tot iedereen dezelfde behoeften heeft, betekent dat je de boot zult missen. Daarnaast zijn social media, lokale marketing en mobiel geen nieuwe dingen op zich en zouden die al onderdeel van de marketing strategie van 2012 moeten zijn. Vertaal je offline onderscheidend vermogen naar online. Wat er in je hotel, op locatie of tijdens een vlucht wilt uitstralen, is ook wat je digitaal moet waar maken. Bouw aan je waarde en zorg voor toegevoegde waarde.

Geen travel startups?
Behalve AirBnb en een aantal AirFrance en Disneyland Paris vertegenwoordigers, was er weinig travel aanwezig op LeWeb’11. Er zijn kennelijk weinig vernieuwende startups of de travel industrie voelt zich niet thuis op een dergelijke conferentie. Doodzonde, want er zijn genoeg travel gerelateerde cases die wel succesvol zijn. KLM is dan wel geen startup, maar met haar nieuwe social checkin strategie bijvoorbeeld. Daarbij combineert KLM alle Social, Local en Mobile elementen, waardoor de eerste indruk van een reis al makkelijk en toegankelijk is.
Er zijn enkele initiatieven die bouwen op de API van Foursquare, zoals TripSq, een ontzettend leuk initiatief om inzichtelijk te maken hoeveel miles je reist. Maar de vertaling naar een lange termijn strategie mist. De afgelopen dagen heb ik toch heel veel ’tech en internet’ kunnen vertalen naar toepassingen voor de reiswereld. Ik hoop van harte dat ik volgend jaar weer op LeWeb mag bloggen en dan meer travel georienteerde start-ups met vernieuwende toepassingen mag verslaan.