Zelfs op vakantie willen we omgeven worden door internet. Eerder vandaag schreef ik al dat wij over enige tijd niet meer in een vliegtuig willen stappen waar geen internetverbinding in zit, dit blog gaat over het internet op de vakantiebestemming zelf. Zoover deed namelijk onderzoek naar de Europeese vakantieganger en haar internet behoeftes op vakantie. 

Niet betalen voor internet

Van de 20.000 respondenten gaf 71% aan dat ze wel internet willen op hun vakantie-adres maar dat ze daar liever niet voor willen betalen. Een enkeling wil betalen voor internet, 9% van de respondenten is bereid een kleine bijdrage te betalen om het internet te kunnen betreden.

Ook moet het internet van dusdanige kwaliteit zijn, uit een aanvullend onderzoek van Zoover bij 1.500 respondenten blijkt dat 60% klaagt over de aangeboden verbinding tijdens hun vakantie. Opmerkelijk daarbij is dat vakantiegangers minder tevreden zijn over betaalde internetverbindingen dan over gratis verbindingen. Ruim 70% is kritisch op betaalde internetverbindingen.

Uit een onderzoek van Brocade, eerder deze zomer gedaan onder 500 vakantiegangers, bleek ook al dat 86% van de reizigers verwacht dat een hotel gratis een kwalitatief goede verbinding levert om op hun mobiele apparaten te kunnen internetten. Maar liefst 95% van de respondenten nam zijn of haar mobiele device mee op vakantie en verwachtte dat de verbinding voldoende sterk was om hier goed de persoonlijke en zakelijke e-mail mee te kunnen lezen en werkdocumenten te kunnen downloaden op hun mobiele apparaat.

Vooral e-mail checken

Het bekijken van de e-mail is volgens het onderzoek van Zoover veruit de meest populaire bezigheid op internet tijdens de vakantie. Bijna de helft geeft aan zijn of haar e-mails te bekijken als er een internetverbinding is. Sociale media worden als tweede voornaamste activiteit genoemd door 36% van de respondenten.

Het gevaar is echter, zoals eerder beschreven in een blog, dat je op vakantie toch vaker aan het werk bent dan je lief is als je internet op je accommodatie hebt. Hoe staan jullie hier tegenover?