Social payment als onderdeel van de sharing economy: Airbnb koopt kennis peer to peer betalingen

Social payment, na afloop betalen voor je reis. Peer to peer payment, direct betalen aan de verhuurder/aanbieder van de accommocatie. Is dat iets voor de reiswereld? In 2015 schreven we er al een blog over naar aanleiding van de trends en ontwikkelingen die we aanhoorden op het online betaalcongres. De betaalsector is ontwricht door technologie. In de reiswereld zijn we inmiddels wel gewend aan partijen die op een snelle manier de markt kunnen ontwrichten; Uber, Airbnb, maar ook Facebook en Alibaba. Ze zorgen voor ontwrichting zonder investering in producten; ze brengen gebruikers op hun platform bij elkaar. En nu is het zover dat de ontwrichte betaalsector, de ontwrichte reismarkt heeft gevonden. Of andersom!

Real time betalingen: peer to peer betalingen

Op de markt groeit het aantal startups en initiatieven om realtime betalen mogelijk te maken. Niet meer wachten totdat de bank het geld van de opdrachtgever heeft uitgevoerd, maar 24/7 op het moment dat de opdracht wordt gegeven geld overmaken. Sowdan is zo’n app, als betalende partij kun je direct geld over maken. Als je nog geld van iemand ontvangt, kun je dat verzoek appen of mailen naar de persoon van wie je nog geld ontvangt. Realtime betalingen maakt peer-to-peer betalingen mogelijk. En juist dat is interessant voor travel en de steeds groter wordende sharing/network economy; ook wel de ontwrichte reismarkt genoemd.

Sharing economy en peer to peer betalingen

Vorige week nog werd bekend gemaakt dat Airbnb in Amsterdam alleen al in 2016 verhuurders hun woning gemiddeld 28 dagen beschikbaar stelden en daarmee 3.000 verdienden. En nu heeft datzelfde platform Airbnb, een social payment startup gekocht; Tilt.

Startup Tilt is nu van Airbnb

De aandacht die Tilt in de media (voor de overname van Airbnb) heeft gekregen, was niet gering. Er werd zelfs gezegd dat Tilt de leider zou worden in m-commerce. Tilt was een pionier in peer-to-peer geldstromen. Met de deal lijkt Airbnb top talent in de payment sector te hebben gekocht, wat bijvoorbeeld interessant kan zijn voor hun Airbnb Experiences aanbod. De grootste overeenkomst tussen Tilt en Airbnb is volgens dit artikel toch wel de focus op het samenbrengen van mensen, via community georiënteerde producten. Het zal bijdragen aan de verandering van hoe reizigers in de toekomst gaan reizen en dus ook hoe zij voor die reizen gaan betalen.

Payment voor Airbnb Trips

De overname van Tilt moet via Airbnb Trips een grote vlucht krijgen. Airbnb Trips onderscheidt zich nu door;

  • Experiences, die geleid worden door locals
  • Places, aanbevelingen door lokale bewoners

Heel even heeft Trips als stand alone app in de play store gestaan, dit onthulde wellicht al de grootste plannen die het platform heeft.

Het 5 stappenplan van Airbnb

In een zeer interessant artikel wordt het 5 stappenplan van Airbnb beschreven. De netwerkeconomie en de impact daarvan op travel neemt steeds andere vormen aan, maar de basis blijft hetzelfde. Meegaan met de transformatie. Het ‘Airbnb model’ is een model wat bruikbaar is voor de gehele travel industrie, geformuleerd door Albert Boswijk.

Lees hier het artikel: 5 stappenplan businessmodel Airbnb

Zoals al vaker gesteld bij Airbnb en de keuzes die zij maken om de markt nog verder te ontwrichten, you can’t beat them, so join them!

Gepubliceerd door

Lobke Elbers

Als industry expert in digital en innovatie binnen travel, toerisme en hospitality deelt Lobke haar kennis en inzichten met professionals en business gerelateerd aan de industrie. Als Executive Editor en Director of Community Relations van 2014 – september 2017 bij TravelNext, ontwikkelde zij een Nederlands netwerk van Travel Professionals. In enkele jaren groeide TravelNext van een Nederlandse travelmarketing community naar een gerenommeerd merk en industry platform in travel onder haar supervisie.

2 gedachten over “Social payment als onderdeel van de sharing economy: Airbnb koopt kennis peer to peer betalingen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *