Voor wie als reisorganisatie nog niet met WhatsApp is begonnen, sinds gisteren is er een nieuwe status update gelanceerd binnen de app. Gebruikers, kunnen nu net als bij Snapchat en Instagram Stories, een status update toevoegen (in een foto of een kort filmpje) die na 24 uur weer verdwijnt.
Recent onderzoek naar de activiteit van reisbedrijven op Twitter en Instagram liet al zien dat de resultaten van interactie en connectie met gebruikers, followers en potentiële klanten enigszins teleurstellend is. Waarbij Twitter vooral aan terrein verliest en de non-respons op vragen zeer hoog is.
Klanten zijn er klaar voor
Messenger diensten zoals in Facebook Messenger en WhatsApp groeien nog steeds in populariteit en in veel lijstjes met voorspellingen van 2017 kwamen deze diensten en services ook terug als kansen voor de travel industrie. Reizigers zijn klaar voor Messenger-achtige communicatievormen. Het heeft de potentie om het mainstream communicatiekanaal te worden voor merken en reizigers. Tot nu toe was het redelijk nieuw, maar consumenten kunnen steeds meer accepteren dat communicatie via een messenger – al dan niet met robot – loopt. Een kleine 11 miljoen Nederlanders gebruikt WhatsApp en daarmee staat dit kanaal bovenaan van meest gebruikte social media kanalen voor 2017. Daarna volgt Facebook.
KLM is al enige tijd bezig met communicatie via messenger en slingert dit ook aan door middel van chatbots. Met artificial intelligence werd getest in hoeverre bots in staat zijn antwoord te kunnen geven op de meeste consumentenvragen. Dat betekent dat Messenger op deze manier vooral in staat is om zakelijk te communiceren en als klantenservice tool zal dienen. Maar Whatsapp biedt door de nieuwe toevoeging echter een veel uitgebreidere mogelijkheid om je als merk tussen alle andere contacten van de reiziger te begeven en letterlijk te interacteren.
Nieuwe Whatsapp
De ‘nieuwe’ WhatsApp lijkt verdomd veel op Snapchat en Instagram stories. Je kunt emoji’s toevoegen, tekst en tekeningen aan je foto’s en video’s en alle contacten zullen deze updates zien in de multimedia status.
Wanneer we kijken naar de Chinese toeristische keuken en hoe daar chat-apps (meest populaire is WeChat) gebruikt worden, zien we veel overeenkomsten met WhatsApp. Binnen Wechat kun je groepsapps beginnen, tekst berichten versturen, voice berichten versturen en ‘momenten’ delen. In China, zijn de belangrijkste informatie bronnen voor reizen, terug te herleiden naar een aantal features in WeChat. De features ‘moments’ (statusupdate), ‘subscription accounts’ (nummers/accounts toevoegen) en ‘shares door travel advisors’ (bruikbare informatie) zijn binnen dit medium erg populair.

Moderne communicatie
Snapchat stopte met groeien toen Instagram met Stories kwam. Status van Whatsapp opent ook nieuwe advertentie mogelijkheden. Zoals full-screen ads tussen de status updates door van vrienden. De ontwikkeling van WhatsApp Status betekent volgens TechCrunch een nieuw begin voor WhatsApp, aangezien het sociale kanaal zich ook heeft aangepast aan de moderne communicatie technologie. Naast de core van het medium – text messages sturen, laat het veel meer ruimte voor creativiteit, branding en interactie.
Voor het laatst is er in 2015 gekeken naar de activiteit van de top 10 van reisbedrijven destijds, actief op WhatsApp.
Eén reactie