Welke Nederlandse reismerken scoren het best op social media?

Het zomerseizoen is ten einde dus het is tijd voor de tweede editie van de Social Travel Top 30. Buzzcapture heeft onderzocht welke Nederlandse reismerken in de periode juli tot en met september het beste presteerden op het gebied van online berichtgeving. Sinds de eerste editie is er uitgebreid naar zestig merken die worden gemonitord. Hoeveel berichten zijn er in de afgelopen drie maanden verschenen op social media, hoeveel bereik hadden deze berichten en wat is het sentiment van de berichten? Op basis van de drie scores wordt de Social Travel Top 30 samengesteld. Met dit kwartaal geen nieuwe nummer 1. Bungalowpark keten Landal Greenparks prolongeert de titel in de Social Travel Top 30.

Lees verder Welke Nederlandse reismerken scoren het best op social media?

Welke budgetmaatschappijen leveren de beste service volgens social media?

De zomer is weer voorbij en veel Nederlanders hebben genoten van een vakantie in het buitenland. Favoriet vervoermiddel is het vliegtuig, het liefst zo goedkoop mogelijk. Budgetmaatschappijen zijn ongekend populair, maar zijn deze ook beter op het gebied van service? Uit de gegevens van de Brand Monitor van Buzzcapture blijkt dat passagiers niet altijd even tevreden zijn over de service van budgetmaatschappijen. Transavia levert de beste service volgens social media gebruikers. Naast Transavia worden ook de airlines TUIfly Nederland en Lufthansa veel genoemd in combinatie met termen als ‘goede service’.

Hoewel Transavia de beste service levert volgens social media gebruikers, wordt de maatschappij ook het meest in verband gebracht met vertragingen. Ook TUI, Ryanair, Corendon en EasyJet worden regelmatig genoemd in combinatie met klachten over  vertragingen.

Norwegian

Een steeds groter wordende speler op de budgetmarkt is Norwegian Airlines. Deze maatschappij vliegt al voor prijzen rond de honderd euro naar New York. Norwegian Airlines bezit al vijf jaar de titel van beste low-cost ‘long-haul’ vliegmaatschappij. Deze titel wordt elk jaar uitgereikt door de SkyTrax World Airline Award.Ook op social media wordt de maatschappij veel besproken. Zo zien we dat meer dan de helft van de berichten op social media een positief sentiment heeft ten opzichte van de Noorse maatschappij.

Ryanair

In tegenstelling tot bovengenoemde merken doet Ryanair het niet goed op social media. Afgelopen weken werd bekend gemaakt dat Ryanair de aankomende weken 40 tot 50 vluchten per dag gaat cancellen in verband met vakantiedagen van personeel. BIjna driehonderdduizend passagiers zijn de dupe van het slechte management van de Ierse budgetmaatschappij. Buiten het bericht op Facebook om is er nauwelijks communicatie vanuit Ryanair. Er wordt niet gereageerd op social media berichten en ook voor commentaar is de budgetmaatschappij niet bereikbaar. Passagiers zijn woedend en reageren dat voornamelijk af op social media. Zo blijkt uit de data van de Brand Monitor dat meer dan de helft van de de passagiers nooit meer met Ryanair wil vliegen. Trending topics op social media zijn ‘slechte service’ en ‘wanbeleid’. In de media wordt zelfs gesproken over een imagoschade die niet meer te herstellen is.

Is het verstandig om de online activiteit te negeren, of werkt dat alleen maar tegen? Ervaring leert ons dat het niet verstandig is om de social media berichten omtrent een crisis te negeren. Juist door goede social media monitoring kan er adequaat gereageerd worden op eventuele problemen en kan verdere imagoschade worden voorkomen. Door het gebruik van de Brand Monitor kan Ryanair precies zien wat er gezegd wordt op social media en ontevreden passagiers zo goed mogelijk op de hoogte brengen van de situatie.

Dit artikel verscheen eerder op Buzzcapture, en is geschreven door Mikki Hoogenboom, content & marketing department bij Buzzcapture.

KLM-klanten kunnen ticket boeken via servicebot

Sinds gisteren kunnen KLM-klanten via Messenger een ticket boeken met behulp van kunstmatige intelligentie. KLM’s nieuwe servicebot heet BlueBot (BB). Namens KLM helpt BB klanten om tijdens een gesprek een ticket te boeken via Messenger. Dankzij deze vorm van kunstmatige intelligentie kunnen klanten gemakkelijk een ticket boeken zonder tussenkomst van een KLM-medewerker.

BB is zelflerend en heeft haar eigen persoonlijkheid: behulpzaam, vriendelijk, professioneel en gewaagd. Ze is gebaseerd op kunstmatige intelligentie die verbonden is met KLM-technologie. BB wordt ondersteund door 250 menselijke servicecollega’s. Wanneer ze klanten niet verder kan helpen, verwijst ze hen door naar een van deze collega’s. Binnenkort zal BB meer diensten aanbieden en beschikbaar zijn op verschillende digitale kanalen, waaronder ‘voice’.

“KLM staat bekend om haar persoonlijke benadering. Op social media bieden we 24/7 ondersteuning dankzij een team van 250 medewerkers die wekelijks meer dan 16.000 vragen beantwoorden. Deze aantallen zullen alleen maar toenemen, maar klanten willen natuurlijk wel een snelle reactie. Om deze reden experimenteren we al een tijdje met kunstmatige intelligentie, zodat onze medewerkers persoonlijk, tijdig en correct kunnen reageren. BB is de volgende stap binnen KLM’s socialmediastrategie. Ze helpt ons om persoonlijke service te verlenen via technologie met, waar nodig, ondersteuning van menselijke medewerkers.” – Pieter Groeneveld, Senior Vice President Digital Air France – KLM

Sinds 2009 heeft KLM een reputatie verworven als pionier op het gebied van socialmediadiensten en -campagnes. KLM heeft meer dan 25 miljoen fans en volgers op verschillende socialmediakanalen. Via deze kanalen wordt KLM iedere week ruim 100.000 keer genoemd.

 

Case: doorontwikkeling van de Tilburgse Kermis met hulp van een instameet in de lucht

Credits afbeelding: Jeroen van Dam 

Afgelopen 26 juli hebben een aantal bekende Nederlandse Instagrammers en influencers een aanbod om de Tilburgse Kermis van grote hoogte te beleven, met genoegen geaccepteerd.

De instameet is geïnitieerd door de Tilburgse Kermis en de Gemeente Tilburg vanuit de visie om met het diverse aanbod van zo’n 230 attracties die zowel authentiek als vernieuwend zijn, een geheel nieuw soort kermis neer te zetten in 2020.

Lees verder Case: doorontwikkeling van de Tilburgse Kermis met hulp van een instameet in de lucht

Facebook, haar gebruikers en travel: traditioneel targeten, creatieve content maken of toch met pixels adverteren?

Hoe meer consumenten hun tijd doorbrengen op Facebook, hoe meer details er verzameld worden van haar gebruikers. Deze schat aan data trekt ook diverse travel adverteerders non stop naar het platform. Om de interactie van consumenten en advertenties te vergroten moet de informatie die Facebook van consumenten heeft, wel erg nauwkeurig zijn en daarom verdeelt het platform haar gebruikers in in diverse boxen. Dit blijft niet bij een aantal interesses, maar het gaat best ver.

Dat Facebook aardig wat dingen opslaat en weet van mensen (consumenten) moge duidelijk zijn. Maar weten gebruikers eigenlijk wel welke items zij precies van hen noteren zodat adverteerders betere advertenties kunnen draaien? En wat is daar precies dan het voordeel van?

Voor Facebook adverteerders in travel rijst de vraag hoe je door adverteren op Facebook brand awareness, conversie en loyaliteit dan in het grotere plaatje moet zien.

Ik val in de categorie ‘Goede vrienden met expats’

Zo behoor ik tot de box ‘goede vrienden met expats‘, ‘mensen die vaak naar het buitenland reizen‘ (gerekend als in 1 jaar meer dan 6 x reizen), maar ook val ik in de box Samsung (door de Galaxy S6 die ik gebruik), en ‘alle mensen die vaak reizen‘ wat gebaseerd is op de activiteiten op mijn timeline.

Een aantal boxen kan ik zelf even zo gauw niet thuis brengen, zoals ‘beveiligingsbedrijven’ en ‘bouw en winning van grondstoffen’. Over het algemeen wordt uit dit plaatje (een printscreen van mijn boxen) wel duidelijk dat ik mij graag bezig houdt met media, technologie en reizen.

Waarschijnlijk is dit een fractie van de informatie die Facebook van mij heeft, maar toch is het meer dan gedetailleerd voor iemand die mij niet zou kennen, te onderzoeken wat voor persoon ik ben en wat mijn interesses zijn.

De voorspellingen zijn gedaan op basis van de pagina’s die ik like, status updates, wat vrienden leuk vinden, mijn locatie, mijn carrièreperspectief en hoe ik reageer op andere gebruikers of advertenties. Hier kun je als gebruiker je eigen ad-instellingen checken. Ga naar Jouw Informatie > Jouw categorieën. Mijn smartphone, mijn besturingssysteem van mijn werkcomputer en mijn reisgewoonten worden ook duidelijk.

Mensen die het beeld niet vinden kloppen, kunnen op basis hiervan alle pagina’s die zij volgen niet meer gaan volgen, maar worden dan meer blootgesteld aan random advertenties, zo zegt Business Insider.

Gebruikers geven gewoon deze informatie weg

Voor Facebook (en in mindere mate ook voor adverteerders) is het natuurlijk haast geweldig dat gebruikers hun informatie zo weggeven en er vaak niet eens twee keer over nadenken. Dit maakt echter wel dat ook voor reizigers, online privacy het meest bedreigd wordt op de pagina’s die ze gebruiken op dagelijkse basis.

Voor Nederland zijn dat Facebook en Instagram, blijkt uit het Nationale Social Media Onderzoek.

Hoewel organisch bereik al een tijdje dood is op Facebook, wordt het misschien wel de grootste uitdaging om Facebook advertising in te zetten voor naamsbekendheid, waarna gebruikers vervolgens de merknaam intoetsen op Google en zo op je website terecht komen. Dat zijn dan de mensen die via Facebookadvertenties indirect op je website komen.

Random adverteren op basis van interesses of met een strategie?

Sinds de lancering van dynamisch adverteren op Facebook voor hotels en bestemmingen, kan er nu binnen travel sinds vorige week ook op vluchten geadverteerd worden. Het doel hierbij is om het aanbod aan vluchten te promoten per route om meer boekingen te kunnen realiseren. Daarbij kunnen mensen die specifiek op zoek zijn naar vluchten voor een bepaalde datum getarget worden en kunnen mensen waarvan de geplande reisdatum al is verstreken eruit gehaald worden.

Pixels van belang

Bedrijven die een Facebook pixel gebruiken, dienen dat dan wel op de juiste manier te doen. De pixel moet ingesteld zijn op de juiste segmenten om vervolgens effect te hebben als advertentie op Facebook. Daarbij worden namelijk nogal wat categorieën meegenomen.

Zoals;

  • wat doen mensen op je website
  • hoe lang zijn mensen op je website
  • welke mensen zijn er het langste geweest
  • welk segment heeft het meest uitgegeven en al geboekt?

Door te adverteren op diverse doelgroepen afkomstig uit de data vanuit de Facebook-pixel bereik je meerdere segmenten van reizigers. Bijvoorbeeld mensen die een flink bedrag hebben uitgegeven aan een reis. Iemand die voor een vlucht of reis gekeken heeft voor een bepaalde datum, of mensen die dezelfde producten bekijken vormen ook weer een doelgroep. Als adverteerder zou je de meest effectieve advertentie kunnen testen om daar vervolgens al je budget op te zetten. Vervolgens is het slim om te kijken welke video, link of de afbeelding het meest succes heeft gehad.

Dynamische prijzen in vluchten

Ook met de dynamiek van vliegtuigstoel prijzen is rekening gehouden.

  1. De laatste prijs waarop de consument een vlucht heeft gevonden kan gebruikt worden om hen te verleiden tot het boeken met de specifieke route voor die prijs.
  2. Anderzijds kunnen adverteerders een ‘vanaf prijs’ delen die zij elke 15 minuten kunnen updaten. Regelmatig komt dit neer op een vanaf prijs van bijvoorbeeld ‘Parijs vanaf 99,- euro’ voor de daaropvolgende twee dagen, zegt Christine Warner, head of Facebook Travel tegen Skift.

Conversie en loyaliteit zijn op deze manier best goed te managen via Facebook. Maar de awareness van je merk zou nog weleens een extra boost kunnen krijgen met video advertising.

Facebook is nieuwswebsite én tv-kanaal

Facebook wordt minder vaak gebruikt als persoonlijke newsfeed, maar vaker worden de grote levensgebeurtenissen gedeeld. Instagram biedt tot nu toe meer ruimte voor de gebruiker om te plaatsen; Facebook is steeds meer de nieuws timeline van bedrijven die gebruikers leuk en interessant vinden om te volgen.

Video voor awareness

Video’s zijn een goede manier om mensen voor het eerst te betrekken bij je merk. Awareness creëren bij die mensen die voldoen aan interesses (boxen) die interessant zijn voor jouw merk bijvoorbeeld. Mensen die jouw video ook daadwerkelijk hebben gekeken, kun je weer in een aparte groep plaatsen en nogmaals een wat meer gerichte advertentie uitzetten.

Nieuwsvoorkeuren en interesses

Adverteren op interesses brengt met zich mee dat je moet concurreren met veel andere merken die dezelfde doelgroep in het vizier hebben (net als op televisie in reclameblokken). Bovendien lijkt die gesponsorde content van concurrenten veel op elkaar, dus je moet als merk blijven vernieuwen.

Algoritme goede content

Dit neemt niet weg dat hoewel je goede video’s en andere berichten maakt als merk, het algoritme van Facebook nog steeds haar best doet om de meest relevante content te selecteren en te laten zien. Wat echter wel wordt meegenomen is hoe vaak mensen daadwerkelijk stoppen om jouw content te gaan bekijken. Digitale content vraagt meer dan ooit om content waar op mobiel even gestopt wordt om de boodschap te verwerken.

Kijkje in de keuken: hoe doen andere het?

Er is dus niet één manier om Facebook te gebruiken. In de komende weken gaan we dieper in op deze vraag en de KPI’s van een aantal merken in travel & hospitality.

Lijkt het je interessant om jullie kijkje in de keuken te geven voor een Facebook strategie? En successen die behaald zijn? Mail ons dan via redactie@travelnext.nl.