Case: doorontwikkeling van de Tilburgse Kermis met hulp van een instameet in de lucht

Credits afbeelding: Jeroen van Dam 

Afgelopen 26 juli hebben een aantal bekende Nederlandse Instagrammers en influencers een aanbod om de Tilburgse Kermis van grote hoogte te beleven, met genoegen geaccepteerd.

De instameet is geïnitieerd door de Tilburgse Kermis en de Gemeente Tilburg vanuit de visie om met het diverse aanbod van zo’n 230 attracties die zowel authentiek als vernieuwend zijn, een geheel nieuw soort kermis neer te zetten in 2020.

Lees verder Case: doorontwikkeling van de Tilburgse Kermis met hulp van een instameet in de lucht

Facebook, haar gebruikers en travel: traditioneel targeten, creatieve content maken of toch met pixels adverteren?

Hoe meer consumenten hun tijd doorbrengen op Facebook, hoe meer details er verzameld worden van haar gebruikers. Deze schat aan data trekt ook diverse travel adverteerders non stop naar het platform. Om de interactie van consumenten en advertenties te vergroten moet de informatie die Facebook van consumenten heeft, wel erg nauwkeurig zijn en daarom verdeelt het platform haar gebruikers in in diverse boxen. Dit blijft niet bij een aantal interesses, maar het gaat best ver.

Dat Facebook aardig wat dingen opslaat en weet van mensen (consumenten) moge duidelijk zijn. Maar weten gebruikers eigenlijk wel welke items zij precies van hen noteren zodat adverteerders betere advertenties kunnen draaien? En wat is daar precies dan het voordeel van?

Voor Facebook adverteerders in travel rijst de vraag hoe je door adverteren op Facebook brand awareness, conversie en loyaliteit dan in het grotere plaatje moet zien.

Ik val in de categorie ‘Goede vrienden met expats’

Zo behoor ik tot de box ‘goede vrienden met expats‘, ‘mensen die vaak naar het buitenland reizen‘ (gerekend als in 1 jaar meer dan 6 x reizen), maar ook val ik in de box Samsung (door de Galaxy S6 die ik gebruik), en ‘alle mensen die vaak reizen‘ wat gebaseerd is op de activiteiten op mijn timeline.

Een aantal boxen kan ik zelf even zo gauw niet thuis brengen, zoals ‘beveiligingsbedrijven’ en ‘bouw en winning van grondstoffen’. Over het algemeen wordt uit dit plaatje (een printscreen van mijn boxen) wel duidelijk dat ik mij graag bezig houdt met media, technologie en reizen.

Waarschijnlijk is dit een fractie van de informatie die Facebook van mij heeft, maar toch is het meer dan gedetailleerd voor iemand die mij niet zou kennen, te onderzoeken wat voor persoon ik ben en wat mijn interesses zijn.

De voorspellingen zijn gedaan op basis van de pagina’s die ik like, status updates, wat vrienden leuk vinden, mijn locatie, mijn carrièreperspectief en hoe ik reageer op andere gebruikers of advertenties. Hier kun je als gebruiker je eigen ad-instellingen checken. Ga naar Jouw Informatie > Jouw categorieën. Mijn smartphone, mijn besturingssysteem van mijn werkcomputer en mijn reisgewoonten worden ook duidelijk.

Mensen die het beeld niet vinden kloppen, kunnen op basis hiervan alle pagina’s die zij volgen niet meer gaan volgen, maar worden dan meer blootgesteld aan random advertenties, zo zegt Business Insider.

Gebruikers geven gewoon deze informatie weg

Voor Facebook (en in mindere mate ook voor adverteerders) is het natuurlijk haast geweldig dat gebruikers hun informatie zo weggeven en er vaak niet eens twee keer over nadenken. Dit maakt echter wel dat ook voor reizigers, online privacy het meest bedreigd wordt op de pagina’s die ze gebruiken op dagelijkse basis.

Voor Nederland zijn dat Facebook en Instagram, blijkt uit het Nationale Social Media Onderzoek.

Hoewel organisch bereik al een tijdje dood is op Facebook, wordt het misschien wel de grootste uitdaging om Facebook advertising in te zetten voor naamsbekendheid, waarna gebruikers vervolgens de merknaam intoetsen op Google en zo op je website terecht komen. Dat zijn dan de mensen die via Facebookadvertenties indirect op je website komen.

Random adverteren op basis van interesses of met een strategie?

Sinds de lancering van dynamisch adverteren op Facebook voor hotels en bestemmingen, kan er nu binnen travel sinds vorige week ook op vluchten geadverteerd worden. Het doel hierbij is om het aanbod aan vluchten te promoten per route om meer boekingen te kunnen realiseren. Daarbij kunnen mensen die specifiek op zoek zijn naar vluchten voor een bepaalde datum getarget worden en kunnen mensen waarvan de geplande reisdatum al is verstreken eruit gehaald worden.

Pixels van belang

Bedrijven die een Facebook pixel gebruiken, dienen dat dan wel op de juiste manier te doen. De pixel moet ingesteld zijn op de juiste segmenten om vervolgens effect te hebben als advertentie op Facebook. Daarbij worden namelijk nogal wat categorieën meegenomen.

Zoals;

  • wat doen mensen op je website
  • hoe lang zijn mensen op je website
  • welke mensen zijn er het langste geweest
  • welk segment heeft het meest uitgegeven en al geboekt?

Door te adverteren op diverse doelgroepen afkomstig uit de data vanuit de Facebook-pixel bereik je meerdere segmenten van reizigers. Bijvoorbeeld mensen die een flink bedrag hebben uitgegeven aan een reis. Iemand die voor een vlucht of reis gekeken heeft voor een bepaalde datum, of mensen die dezelfde producten bekijken vormen ook weer een doelgroep. Als adverteerder zou je de meest effectieve advertentie kunnen testen om daar vervolgens al je budget op te zetten. Vervolgens is het slim om te kijken welke video, link of de afbeelding het meest succes heeft gehad.

Dynamische prijzen in vluchten

Ook met de dynamiek van vliegtuigstoel prijzen is rekening gehouden.

  1. De laatste prijs waarop de consument een vlucht heeft gevonden kan gebruikt worden om hen te verleiden tot het boeken met de specifieke route voor die prijs.
  2. Anderzijds kunnen adverteerders een ‘vanaf prijs’ delen die zij elke 15 minuten kunnen updaten. Regelmatig komt dit neer op een vanaf prijs van bijvoorbeeld ‘Parijs vanaf 99,- euro’ voor de daaropvolgende twee dagen, zegt Christine Warner, head of Facebook Travel tegen Skift.

Conversie en loyaliteit zijn op deze manier best goed te managen via Facebook. Maar de awareness van je merk zou nog weleens een extra boost kunnen krijgen met video advertising.

Facebook is nieuwswebsite én tv-kanaal

Facebook wordt minder vaak gebruikt als persoonlijke newsfeed, maar vaker worden de grote levensgebeurtenissen gedeeld. Instagram biedt tot nu toe meer ruimte voor de gebruiker om te plaatsen; Facebook is steeds meer de nieuws timeline van bedrijven die gebruikers leuk en interessant vinden om te volgen.

Video voor awareness

Video’s zijn een goede manier om mensen voor het eerst te betrekken bij je merk. Awareness creëren bij die mensen die voldoen aan interesses (boxen) die interessant zijn voor jouw merk bijvoorbeeld. Mensen die jouw video ook daadwerkelijk hebben gekeken, kun je weer in een aparte groep plaatsen en nogmaals een wat meer gerichte advertentie uitzetten.

Nieuwsvoorkeuren en interesses

Adverteren op interesses brengt met zich mee dat je moet concurreren met veel andere merken die dezelfde doelgroep in het vizier hebben (net als op televisie in reclameblokken). Bovendien lijkt die gesponsorde content van concurrenten veel op elkaar, dus je moet als merk blijven vernieuwen.

Algoritme goede content

Dit neemt niet weg dat hoewel je goede video’s en andere berichten maakt als merk, het algoritme van Facebook nog steeds haar best doet om de meest relevante content te selecteren en te laten zien. Wat echter wel wordt meegenomen is hoe vaak mensen daadwerkelijk stoppen om jouw content te gaan bekijken. Digitale content vraagt meer dan ooit om content waar op mobiel even gestopt wordt om de boodschap te verwerken.

Kijkje in de keuken: hoe doen andere het?

Er is dus niet één manier om Facebook te gebruiken. In de komende weken gaan we dieper in op deze vraag en de KPI’s van een aantal merken in travel & hospitality.

Lijkt het je interessant om jullie kijkje in de keuken te geven voor een Facebook strategie? En successen die behaald zijn? Mail ons dan via redactie@travelnext.nl.

Hoe reageren reisbedrijven begin 2017 op Facebook vragen van reizigers?

Reageren bedrijven op Facebook vragen? Na het onderzoek op Twitter en op Instagram met enkele verrassende uitkomsten is er een eerste onderzoek gedaan op Facebook. Puur vanuit consumenten perspectief: iemand stelt een vraag op de Facebook-pagina van een bedrijf. Volgt er een reactie, hoe snel en wat is de inhoud? Ook hier was de respons laag: 67%.

Opzet Facebook onderzoek

In dit wat kleinere, eerste onderzoek zijn 40 bedrijven benaderd die een dwarsdoorsnede vormen van de verschillende partijen in toerisme en hospitality. Doel van het onderzoek is een aantal kenmerken van de pagina’s vastleggen en onderzoeken of en hoe bedrijven reageren op posts van individuele consumenten op hun Facebook-pagina. Ook de voorbeelden in deze blog zijn bedoeld om zaken concreet te maken, niet om bedrijven te kijk te zetten. De gebruikte accounts zijn bestaande, echte accounts van de onderzoekers. Er is een concrete vraag gesteld die past bij het bedrijf en die vraagt om een antwoord. De posts zijn geplaatst op donderdag 9 februari 2017 om 19.00.

Kenmerken van de pagina’s

Er is een aantal kenmerken van de pagina’s vastgelegd (al is de onderzochte groep niet al te groot). Een aantal zeer grote of zeer actieve bedrijven (KLM, ClubMed, EasyJet) is uit de gemiddelden gehaald, net als bedrijven die vrijwel niet actief zijn (HappyTent, Elmarreizen).

Als we deze aantallen vergelijken met eerdere onderzoeken, ligt het aantal followers bijna tienmaal zo hoog als op Twitter (7.334) en Instagram (9.615). Maar op een paar uitzonderingen zoals KLM (bijna 12 miljoen) na, is het absolute aantal ook op Facebook erg bescheiden. Als we bedenken dat van alle followers misschien 2 tot 5% ‘organisch’ een post zien, betekent zelfs een groot aantal followers van 70.000 helaas een beperkt bereik heeft zonder advertenties.

De respons

Uitstekende onderzoeken zoals die van Newcom geven inzichten in het gebruik en bereik van social media. Terwijl voor de branding en bekendheid en gunfactor van een merk, engagement en interactie belangrijk zijn. Op een concrete vraag reageert in dit onderzoek 67% van de 40 bedrijven binnen vijf dagen.

Dat is een stuk beter dan de andere social media, maar op Facebook lag de verwachting ook veel hoger. En het betekent nog steeds dat de overige 33% van de consumenten interactie-respons wil en die gewoon niet krijgt.

Als we kijken naar de insteek die Facebook zelf kiest dan moet een pagina om een ‘ontvankelijk voor berichten badge‘ te krijgen, voldoen aan deze voorwaarden:

  • een responsrate van 90% halen;
  • bij een responstijd van 15 minuten.

Dan kan een pagina de badge krijgen: ‘Very responsive to messages’. Alleen Kras, Efteling, SRC cultuurreizen en Disma haalden deze norm.

Onderzoek van WebCare Pro, analyseert posts en vragen, maar maakt helaas geen onderscheid. Wel geven zij aan dat slechts 52% van de bedrijven binnen acht uur op een vraag reageert. In ons onderzoek ligt dit percentage op 40%, iets lager. Vier uur is overigens een betere indicator voor ‘gezien’ worden op de (organische) timeline van consumenten. Daarna zijn post door nieuwe posts verdrongen. De gemiddelde responstijd in dit onderzoek van 21 uur: recordhouder (binnen 2 minuten) was Disma, Koning Aap reageerde (als laatste) na vijf dagen.

We are closed

Er was slechts één bedrijf (Holiday Cars) dat bewust geen mogelijkheid bood om iets te posten op de pagina: vragen kunnen uitsluitend in de chat. Dit is ook een optie. Hertz lost dit op door mensen te verwijzen naar een speciale klantenservice pagina (een FAQ-lijst). Sommige bedrijven zoals ClubMed hebben nadrukkelijk ook openingstijden op Facebook staan.

Opvallend bij de pagina’s

Op Instagram zagen we in ander onderzoek veel zombie-accounts, op Facebook zijn deze wat minder voorkomend. Zombie-accounts zijn accounts die niet onderhouden worden en wel blijven bestaan zonder ‘echte’ activiteit.

Ook op Facebook zijn er zogenaamde zombie-accounts (pagina’s) te vinden, zoals van Elmar reizen. Laatste activiteit een post over de zoektocht naar een stagiaire (juli 2014).

Book now, call now

Vrijwel alle pagina’s bevatten een ‘Book now’ ‘Shop’ en ‘Call Now’ button. Opvallend is dat in slechts 40% van de reacties een call to action stond of een direct, passende link naar bijvoorbeeld een website. Onderstaande tekst van Hogenboom zal niet snel voor klicks zorgen: ‘Via de website kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief’. of ‘Onderaan de pagina rechts  kun je je aanmelden met je e-mailadres’.

Bij 82% van de onderzochte bedrijven was het antwoord op de vraag een persoonlijk antwoord waar de onderzoeker tevreden mee was. Regelmatig was er slordigheid in typo’s en naamstelling (beetje knullig als je Hi Laura zegt en de vraagstelster heet Lara): dit geeft waarschijnlijk aan dat antwoorden snel worden gegeven.

Wat wil je?

Veel bedrijven willen engagement op Facebook maar 33% reageert niet op een vraag. Daarnaast is het ook opvallend dat maar heel weinig bedrijven zelf actief reageren op de vraag: amper tegen vragen, amper liken van de posts en al helemaal niet als vriend toevoegen/volgen of een andere opvolging.

Activiteit

Actief social media monitoren kan een aantal van de problemen oplossen. Een allereerste eis is natuurlijk dat posts opgemerkt worden. Ook KLM heeft in dit onderzoek de vraag ‘Kan ik mijn Flying Blue Miles aan iemand anders overdragen?’ niet opgemerkt. Geen reactie van Fox op een vraag op hun account.

Misschien dat bedrijfsprocessen bij een aantal bedrijven ook niet juist op social media zijn afgestemd. Verder zouden gegeven antwoorden ook meer kunnen opleveren als ze aansluiten bij ‘normale’ marketing- en communicatie technieken.

Duidelijkheid voor de consument wat hij/zij kan verwachten van een Facebookaccount is ook wel iets om over na te denken. Veel accounts lijken ook op Facebook push te zijn en geforceerd (en weinig succesvol) consumenten op te roepen om op ‘íets’ te reageren.

Ik verwachtte al geen reactie: er is geen enkele interactie ook niet met andere followers en andere posts. Ze posten gewoon alleen maar (onderzoeker van I Amsterdam).

Leads leiden (n) ergens toe?

Kosten en baten spelen natuurlijk een belangrijke rol in de uitkomsten van dit onderzoek. Sommige bedrijven hebben wellicht een ander doel met hun social media. Wat wij ons ook afvragen waarom is er zo weinig opvolging op ‘leads’?

De nieuwjaarsvoornemens van Facebook en de impact op travel: livestream wordt mainstream

Het is al een ruime week 2017, iedereen maakt goede voornemens, zo ook Mark Zuckerberg. In deze blog een samenvatting van wat hij met zijn nog steeds invloedrijke Facebook en Instagram aan wilt en wat je als travelprofessional hierover moet weten. Veel mensen neigen naar Facebook en Instagram om daar hun nieuwe goede voornemens te posten. Het internet barst inmiddels van de tips om het voornemen ‘meer reizen in 2017’ te beantwoorden met interessante bestemmingen en concepten.

De doelen van Mark Zuckerberg lopen uiteen van doelen die zeer haalbaar zijn tot vrij ingewikkelde doelstellingen zoals het bouwen van een AI voice assistent door Morgan Freeman.

After a year of coding, here's Jarvis.

Geplaatst door Mark Zuckerberg op dinsdag 20 december 2016

Uiteraard zijn het persoonlijke voornemens, maar dit jaar hebben de voornemens van Mark Zuckerberg effect op hoe wij Instagram en Facebook zullen gaan zien veranderen.

Facebook Live 360

Een van die functies zal Live 360 gaan heten en het is de eerste keer dat livestream en 360 views gecombineerd worden. Dit jaar wil Facebook een Facebook live API uitrollen voor alle pagina’s en gebruikers, zodat iedereen live kan uitzenden in 360 graden. Het is nog niet direct mogelijk om Facebook Live 360-video’s met een VR-headset te bekijken. Bekijk je zo’n video later als upload, dan kan het wel. Daarnaast is er nog geen ondersteuning voor 4K-resolutie of 3D-audio, maar volgens Facebook wordt daaraan gewerkt.

Bron: techcrunch

Op de Facebookpagina van National Geographic was eind 2016 de eerste 360 graden livestream te zien. Een aantal mensen leefden onder het mom van een onderzoek, 80 dagen alsof zij op Mars waren en zonden dit live uit. In de stream zie je interviews maar ook beelden van het zogenaamde Mars landschap waar zij hun tijd doorbrachten.

Ook in de pijplijn: Instagram livestream

Ook wordt Instagram livestream dit jaar uitgerold. Live-filmpjes komen als Instagram-verhaal in de app te staan en ze verdwijnen direct als de opname wordt stopgezet. Op Facebook worden de filmpjes juist bewaard om terug te kijken. Naar verwachting wordt de live-functie van Instagram de komende weken wereldwijd uitgerold.

Experimenteren met 360 live

Ontwikkelaars experimenteren volop met 360 live. Op dit moment lijkt de content meer als een soort demo te voelen dan echt storytelling. Het is natuurlijk de vraag of Facebook en Instagram de platforms gaan zijn waarbij de beste real time opties geboden worden om uit te zenden.

Eerder bracht Twitter Periscope al op de markt. Facebook Live video in travel is nog steeds promising voor onze branche, aangezien de kijker gemiddeld drie keer langer naar een live video kijkt, zo blijkt uit dit blog. De hele ‘video age‘ brengt überhaupt waanzinnige kansen met zich mee, waarbij het steeds minder relevant wordt wie de content maakt. Ga zelf uitzenden, uitproberen, het hoeft niet veel te kosten maar de ervaring opdoen om zelf, op een eenvoudig niveau op te treden als medium-zender is een slimme zet. TUI deed dat al een tijd geleden en zond via Periscope de eerste landing van de Dreamliner op Sint Maarten uit.

Confessions van online travel influencer Mohsin op Wereldreis: de experience en het verhaal doen er het meest toe

Mohsin Amdaouech staat inmiddels bekend als ‘influencer’. Na zijn wereldreis vorig jaar, waar hij over de periode van 366 dagen meer dan 30.000 Facebookfans verzamelde op zijn Facebookpagina, is hij de eerste ‘verified’ Facebook reiziger van Nederland. Een jaar later heeft hij al aardig wat samenwerkingen en media aandacht achter de rug. De teller van volgers is de 44.000 gepasseerd. Hij spreekt, reist en inspireert. Mohsin heeft invloed. De afgelopen weken bleek alleen maar meer hoe zijn impact op zijn volgers gestalte heeft gekregen. Ik ging met hem in gesprek over het modewoord ‘influencer’ en wat hij het liefste doet: het vertellen van mooie verhalen.

Het belang van goede research

Toen we beiden onze Skype aanzetten viel Mohsin meteen met de deur in huis.

Er waren veel negatieve comments op zijn laatste Facebookpost en volgers dreigden hem te ontvolgen. Dit had hij nog niet eerder meegemaakt.

Op 21 november maakte Mohsin zijn nieuwe reisbestemmingen bekend: Myanmar, de Verenigde Arabische Emiraten en Thailand. Myanmar vond Mohsin een bijzondere bestemming en zelf reist hij graag af naar bijzondere bestemmingen. Maar daarover ontstond flinke ophef binnen zijn community. Mohsin werd erop gewezen dat hij een land zou promoten dat er hele andere standaarden en gedachten over mensenlevens op na houdt. Terwijl Mohsin vooral wilt inspireren. Even twijfelde hij, als hij naar het welbespraakte gebied zou kunnen afreizen om erover te praten met mensen, zou het alsnog kunnen.

”Ik ben geen journalist. Als toerist kan ik daar niet eens komen in de bewuste provincie. Ik kan naar mijn volgers toe geen land promoten waar mijn volgers het niet mee eens zijn.”

Door de hoge engagement met zijn volgers luistert hij nauw naar hun wensen en behoeften. Zijn volgers bestaan uit een grote achterban van Nederlanders met een cultureel diverse achtergrond. De meningen zijn verdeeld. Mohsin wil vooral mooie plekken laten zien, mensen inspireren op reis te gaan en daarbij zegt hij uitdrukkelijk dat hij geen enkel land over 1 kam wil scheren.

Een dag later komt Mohsin met een statement.

Het modewoord influencer

Ik vroeg Mohsin wat hij zelf eigenlijk vind van het woord influencer.

”Influencer is een nieuwe term, waar iedereen zijn eigen betekenis aan kan geven. Naar aanleiding van de commotie omtrent Myanmar, merk ik pas echt dat ik wel degelijk invloed heb. Mijn keuzes en verhalen raken mensen persoonlijk en soms vatten zij het persoonlijk op. Volgers voelen zich betrokken door wat ik schrijf. Voor het eerst werd zichtbaar dat dit ook negatieve reacties en gedachten kan oproepen.”

Mohsin is in zijn verhalen die hij deelt met zijn Facebook community altijd open en eerlijk geweest. Vanaf dag 1 vertelt hij openhartig over zijn plannen en budget waarmee hij zijn eerste wereldreis maakte.

Een reis met zijn vader en samenwerking met Turkish Airlines

Onlangs maakte hij een prachtige reis naar Iran met zijn vader. De vlucht werd gesponsord door Turkish Airlines. Een reis met zijn vader stond al lang op zijn bucketlist en Mohsin deelt tijdens deze reis dagelijks zijn ervaringen met zijn vader waarmee hij langere tijd op reis is. Ook daar merkte deze reis voor veel volgers een eye-opener was. Mohsin’s boodschap kwam over, ‘besteed meer aandacht en tijd met je ouders’. Aan de vele reacties tijdens zijn reis merkte hij dat zijn volgers de boodschap begrepen en ook een zelfde bijzondere reis zouden willen maken. Zijn verhaal kwam onder andere ook in het AD.

Mohsin houdt van interactie met zijn volgers. En hij zit niet stil als het gaat om het proberen van nieuwe digitale tools om zijn verhalen te vertellen. Tijdens de reis met zijn vader begon hij met Facebook livestream, terwijl hij business class zat in het toestel van Turkish Airlines. Zijn tickets waren gesponsord.

”Er waren best wat kijkers en ik vertelde mijn volgers eerlijk dat ik voorheen altijd stiekem door het gordijntje keek naar de business class. Nu zat ik er ineens zelf.”

Alleskunner of blijven bij de leest

Naast Turkish Airlines, werkt Mohsin geregeld samen met Thule, maar ook het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum voor Volkenkunde heeft hij recentelijk toegevoegd. Dat er een aantal raakvlakken zijn is het meest belangrijk. Het Tropenmuseum wilde meer verhalen vertellen in plaats van materialen laten zien. Dat past bij Mohsin.

”De een is beter in schrijven en de ander is beter in presenteren. Ik ga niet opeens ook nog vloggen. Vloggen wordt onderschat. Er wordt vaak gedacht dat er bakken met geld worden verdiend, maar dat is pas bij miljoenen views. Je moet blijven doen waar je goed in bent. Voor mij is dat het vertellen van verhalen met foto’s en livestream, maar ik wil me daarin zeker blijven ontwikkelen.”

Mediakit: effect van verhalen vertellen

Voor de bedrijven waarmee Mohsin samenwerkt maakt hij een mediakit. Daarin vertelt hij alles wat hij heeft gepost. Voor de reis naar Iran met zijn vader heeft hij zeven posts geplaatst over 1 vlucht.

”Dat is best veel en meer dan wat we in onze samenwerking hadden afgesproken. Maar ik wilde de heen- en terugreis in kaart brengen inclusief de voorbereiding dat ik voor het eerst bij Turkish Airlines op kantoor kwam om over de samenwerking te praten. Ook heb ik een printscreen van een mail gedeeld die ik kreeg, waarin stond dat Turkish Airlines me een business class ticket had gegeven.”

Mohsin is transparant in de hele customer journey. De meeste ‘influencers’ hoppen van samenwerking naar samenwerking en van bestemming naar bestemming.

”Ik wil ook laten zien wat daar tussenin gebeurt. En daardoor kan ik soms ook wat terug doen. Zo vroeg een van mijn volgers of ik iets kon regelen bij Turkish Airlines omdat zij ook die avond met deze maatschappij vloog. Vijf minuten later kon ik haar mededelen dat ze een stoel met extra beenruimte had gekregen. Die engagement is belangrijk.”

statistieken

Spontaniteit en kinderschoenen

Mohsin staat naar eigen zeggen nog in de kinderschoenen. Alles is spontaan gegaan en ineens is hij in het wereldje van ‘influencers’ terecht gekomen. Waarbij hij tot nu toe vooral de luxe heeft gehad dat organisaties bij hem aankloppen in plaats van andersom, zoals De Douane, het Ministerie. Maar Mohsin wil zijn identiteit en persoonlijkheid wel behouden. De samenwerkingen die hij aangaat, moeten niet ten koste gaan van zijn volgers.

”Ik post vooral normale posts en af en toe een commerciële, maar dan wel altijd met een Mohsin tintje. Meestal komen de samenwerkingen met commerciële partijen voort uit iemand die mij volgde en bij een bedrijf werkte.”

Mohsin heeft naar eigen zeggen een cultureel divers publiek in een bepaalde niche. Hij heeft hoge engagement door zijn persoonlijke benadering en identiteit.

Tips voor bedrijven die met ‘influencers’ willen werken

”Mijn eerste advies aan bedrijven die met influencers willen samenwerken is echt; let op de persoonlijkheid. Je hebt het al vrij snel door als iemand een kant en klare tekst post of echt vanuit persoonlijke ervaringen spreekt. Veel engagement vraagt om een persoonlijke stem, en dit komt ook terug in de tips van Isabel Mosk over het selecteren van de juiste persoon om mee samen te werken”.

Overzicht van de impact

”Daarnaast vind ik het ook wel zo netjes dat bedrijven achteraf na iedere samenwerking een overzicht ontvangen met de impact van de posts. Het laat namelijk zien wat de engagement heeft opgeleverd”, zegt Mohsin. Dat geldt voor iedere influencer die gratis spullen, een vlucht of andere zaken gesponsord krijgt.

”Merk, Mohsin en volgers, dat is de cirkel die ik zelf altijd in de gaten houd. Het is makkelijk om voor sponsoring te kiezen als je eenmaal invloed hebt, maar een positief geluid kunnen afgeven voor een merk waar ik achtersta en serieus genomen worden is voor mij belangrijker.”

Het heeft daarnaast ook geen zin als je een influencer bij je merk betrekt die volgers heeft uit alle hoeken van de wereld, terwijl jij je wilt richten op de Nederlandse markt.

Het belang van storytelling

Ook 1 post zegt niets. Het gaat om het vertellen van een verhaal zegt Mohsin.

”Als ik pats-boem vanuit het niets ineens start met livestreamen vanuit een vliegtuig, is de impact er niet.” Daarom creëert Mohsin altijd meerdere posts, om awareness te creëren (pas na drie keer onthouden mensen vaak belangrijke zaken). Maar ook voor bedrijven waarmee ik samenwerk is herhaling en storytelling van belang. Het gaat over reizen en samenwerken en aan mijn verhalen probeer ik dan het merk te relateren”, zegt Mohsin.

”MAAR HET BLIJVEN ALTIJD PERSOONLIJKE VERHALEN.”